Není jasné, zda bylo dohodnuto, že Vingegaard zaútočí takto brzy, odpovědi závodníků se v tomto bodě trochu rozcházejí a je jasné, že zcela upřímní v takové situaci nebudou. V plánu prý bylo jet vysoké tempo pro Rogliče, který by si svým výbušným nástupem v závěru dojel pro etapu, ale Vingegaard se cítil dobře a proto zaútočil. Tím dostal Kusse a Rogliče do pasti. Pronásledovat týmového kolegu nemohli a ve skupině už nebyl nikdo, kdo by byl ochoten Dána stahovat. To bylo nejspíš překvapení nejen pro Kusse a Rogliče, ale také pro Vingegaarda a celý tým Jumbo-Visma. 

Velký vliv na konečný výsledek etapy totiž měla prapodivná taktika týmu UAE Emirates. V čelní skupině měl čtyři závodníky, kromě průběžně čtvrtého Juana Ayusa také šestého Marca Solera, desátého Joaa Almeidu a domestikace Finna Fishera-Blacka. Poslední jmenovaný byl vyslán stíhat Vingegaarda, což se mu nepodařilo, ale dojel na druhém místě s velkým odstupem. To bylo naprosto k ničemu, proč ho sportovní ředitelé nestáhli zpět, kde mohl táhnout skupinu a snížit odstup od Vingegaarda?

20230912VUE02011-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Skupina totiž měla spoustu hluchých míst, kdy nikdo na čele nepracoval a Vingegaard získal náskok zcela zadarmo. Zdá se, že v UAE nevěří na možnost celkového vítězství, nepravděpodobné je i pódium a proto chce udržet tři závodníky v konečné první desítce. Což by přineslo hodně bodů do světového žebříčku, což je z neznámého důvodu pro UAE Emirates důležité. 

Podivná a neefektivní taktika UAE Emirates měla velký vliv i na Kusse a Rogliče. Slovinec se s tím nechtěl smířit a sám zaútočil. Jenže Ayusa a Enrica Mase neutrhl, naopak Kusse ano. Tento nástup byl z pohledu nizozemské sestavy chybou, ale když Roglič zpomalil, Kuss se do skupiny vrátil a možná jen díky tomu udržel červený dres před Vingegaardem. 

Nakonec to pro Jumbo-Visma dopadlo výborně, protože Kuss v závěru ztratil jen 4 sekundy, zatímco Vingegaard získal spoustu času na Ayusa a Mase. Jumbo má nyní dva závodníky s komfortním náskokem více než dvou minut před Ayusem a Masem a nemusí se obávat, když jeden z nich bude mít špatný den. 

20230912VUE02009-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Na druhou stranu zaútočit na týmového kolegu v červeném dresu nevypadalo moc kolegiálně. Vingegaard z toho vychází jako sobec, který chce vše pro sebe a svého věrného domestikace před sebou nestrpí. 

Co se stane na Angliru?

Vingegaard je na začátku třetího týdne v nejlepší formě a je největším favoritem na konečné vítězství. Pokud bude v 17. etapě s cílem na slavném Angliru útočit, nejspíš oblékne červený dres. Kuss však už po úterní etapě prohlásil, že na Angliru není třeba taktizovat a rozhodne momentální forma. Pravděpodobně se nebude držet zkrátka a pojede na vlastní výsledek. 

Vingegaard s Kussem si to mohou rozdat na férovku, ale pro tým by z hlediska veřejného mínění bylo lepší, kdyby Dán podpořil Američana a odvděčil se mu za práci, kterou pro něj dovedl na posledních třech Tour de France. Jumbo by na Angliru mělo závodit opatrně, aby se podařilo dostat všechny tři lídry na stupně vítězů. Celkové vítězství mají už v kapse, Ayuso, Mas ani nikdo další nejsou dost silní, aby je ohrozili, mít tři závodníky na pódiu by mělo být hlavním cílem.

Každopádně Roglič ze současné situace nic netěží a s velkou pravděpodobností zůstane nejlépe třetí. Ztrácí 1:33 na Kusse a 1:04 na Vingegaarda a je nepravděpodobné, že by na Angliru, nebo v dalších etapách, dokázal zaútočit tak, aby se k nim přiblížil.