Svou účast slíbilo hned několik profesionálních týmů. Astanu bude reprezentovat Jakob Fuglsang, za Jumbo-Visma pojede vítěz loňské Vuelty Primož Roglič a italskou reprezentaci povede úřadující mistr Evropy Elia Viviani. Mezi ženami se představí například bývalá mistryně světa Elizabeth Deignan. Akci si nenechají ujít ani někteří bývalí cyklisté v čele s Ivanem Bassem.

Změřit síly s dvojnásobným vítězem Gira může každý člověk na světě. Potřebujete k tomu jen účet na Garmin Connect a chytrý trenažer. Amatéři budou mít i svou vlastní klasifikaci, takže růžový trikot může získat opravdu kdokoli.

Bojovat se o něj bude v sedmi etapách, které tvoří krátké úseky z etap letošního Gira se vzdáleností okolo 30 kilometrů. Nejtěžší zkouškou bude čtvrtá etapa s vrcholem ve známém lyžařském středisku Madonna di Campiglio. Na necelých 26 kilometrech zde na účastníky čeká celkem 930 výškových metrů.

Zajímavostí také je, že se závody nebudou konat v jednotný čas, ale každý si může určit, kdy pojede. K dispozici k tomu závodníci dostanou vždy několik dní, během nichž musí odeslat svůj výkon na Garmin Virtual Ride. Závod začíná už dnes a první etapa bude „otevřená“ až do úterý.

Virtuální Giro chce podpořit také Italský Červený kříž a vybízí všechny účastníky, aby přispěli na jeho činnost jakoukoli částkou. Italský výrobce cyklistického oblečení Castelli pak slíbil, že za každý závodní dres zakoupený na jejich oficiálním webu pošle Červenému kříži 5 eur. Příležitost darovat peníze bude na stránkách Gira do 10. května, kdy závod končí.