Rovinatý, ale technicky náročný 2,65 km dlouhý okruh v parku v aglomeraci Wevelgemu postupně roztrhal pole na jednotlivce, což ve špičce nebývá zvykem. Skoro tři z devíti kol spolu vydržela pětice mužů, než jí odjel Van Aert, který tu vyhrál poprvé, stejně jako nedávno v Diegemu. Teď čerstvě jako druhý nejlepší sportovec Belgie roku 2022, kdy ho předstihl jen Remco Evenepoel. 

Van Aert má nyní impozantní bilanci sezony: 7 výher (z toho 3 Superprestige v řadě), 3 druhá místa. „Byla to těžká technická trať, zůstal jsem ze začátku raději vzadu, abych si lépe volil stopu. Udělal jsem nějaké chyby, ale forma je dobrá a jsem rád, že jsem vyhrál. Mám za sebou náročné období dvou týdnů a hodně dobrých výsledků,“ říkal. Ano, v uplynulých 16 dnech odjel 8 vrcholných cyklokrosů!

Za ním se tu už držel jen tak tak Michael Vanthourenhout, brzy odpadl i on vinou defektu. Pak se dostal na druhou pozici Eli Iserbyt, do cíle přijel s odstupem 22 vteřin, Vanthourenhout 41. Sedmnáctý Štybar, který se vrátil po viróze, přivezl 5:43. Těsně před ním patnáctý (-5:22) dojel Gianni Vermeersch, první mistr světa na gravelu. Chyběli pobití Van der Poel, Pidcock i Sweeck, který zase cílí na triumf v celém světovém poháru.

V čele Superprestige, kde rozdává celkem 67 500 eur na prémiích za celkové pořadí, zůstává po sedmi podnicích Lars van der Haar (dnes čtvrtý, nevyhrál jediný závod) o šest bodů před Vanthourenhoutem a o sedm před Iserbytem. Poslední závod se jede až po mistrovství světa 11. února v Middelkerke.

Jistě tam nebude chybět ani Ceylin Carmen del Alvarado. Ta vyhrála po sólo jízdě od druhého ze sedmi kol sice již čtvrtou Superprestige v sezoně, ale celkově vede jen o čtyři body (95 vs. 91) před dnes druhou Ingrid van der Heijden. Třetí byla s dalším odstupem Denise Betsema, která se s ní dlouho přetahovala. S nimi nevydržela teprve devatenáctiletá Zoe Backstedt, dvojnásobná juniorská mistryně světa na silnici, která se i v terénu tlačí víc a víc dopředu. Ale tady nemusela honit elitní dámy Pieterse, Van Empel, Van Anrooij, Brand nebo Vos.

Tak uvidíme, co přinese zítřejší světový pohár s mohutnou ekipou 25 českých cyklokrosařů ve všech kategoriích. Zatím mnoho radosti nepřivezli…