Vítězové 

Alberto Bettiol a EF Education First

Italský cyklista nepatří k neznámým závodníkům, už dokázal dojet čtvrtý na E3 BinckBank Classic a útočil na Milán - Sanremo, takže jeho výkon sice překvapivý je, ale vítězství tolik ne. Překvapivý byl rozhodně styl, jakým si pro triumf dojel. Byl jednoznačně nejsilnější v nejtěžších okamžicích závodu. V posledním průjezdu Oude Kwaremont všichni vědí, že je potřeba jet naplno, že se rozhoduje. A přesto Bettiol dokázal všem ujet. Soupeři ho nepodcenili, byl nepochybně fyzicky nejsilnější. 

Bettiol strávil jeden rok v BMC, kde se mu vůbec nedařilo a radši se vrátil do EF Education First. Podle Greg Van Avermaeta a dalších cyklistů je Bettiol hodně líný v tréninku nechce se mu pracovat, ale nyní se zdá, že konečně něco natrénoval.

A úžasný byl i výkon amerického celku. Sep Vanmarcke strávil dlouhé kilometry v úniku a bojoval pro svůj tým, i když ještě v pátek nevěděl, zda ho zraněné koleno pustí na start. Když byl dostižen, pracoval na čele skupiny a připravil Bettiolovi pozici. A zkušený Sebastian Langeveld po Italově úniku šikovně narušoval tempo skupiny, zpomalil před vjezdem na Paterberg a také přispěl k vítězství.  

Kasper Asgreen

Nebyl to nejlepší závod týmu Deceuninck - Quick-Step, ale mladý Kasper Asgreen zaslouží jen pochvaly. Dánský cyklista pracoval dlouhé kilometry na čele pelotonu a přesto se po prvním průjezdu Paterbergu dostal do úniku a snažil se kontrolovat závod pro belgickou sestavu. A i když byl dostižen, udržel se v popředí a nedaleko před cílem zaútočil a dojel si pro druhou příčku. Byl to heroický výkon. 

Alexander Kristoff

Norský klasikář je zpět ve špičkové formě. Vítěz Gent - Wevelgem patřil k širšímu okruh favoritů, ale očekával se selektivnější závod, ve kterém by o před příčky pravděpodobně nebojoval. Kristoff jel nenápadně, šetřil síly a s přibývajícími kilometry byl lepší a lepší a ve spurtu jednoznačně nejrychlejší.   

Mathieu van der Poel

Nizozemský univerzál se stal hvězdou závodu, když i přes technické potíže a pád dokázal boovat o vítězství a při první účasti na Kolem Flander skončil čtvrtý. Van der Poel byl mimořádně silný, nejen fyzicky, ale i psychicky. Problémy před druhým výjezdem Kwaremontu si ale způsobil sám. Při tlačenici v pelotonu zlomil přední ráfek o obrubník a následně spadl. Byla to jenom jeho chyba, takže ho těžko litovat a přemýšlet, jak by to bývalo dopadlo, kdyby nemusel sám stahovat čelo závodu přes úseky Kwaremont, Paterberg a Koppenberg. Ale bojoval statečně a vedl si výborně. Za rok bude největším favoritem. 

Alejandro Valverde

Letošní ročník byl závodem nováčků. Před Alejandrem Valverdem dojeli debutanti Asgreen, Van der Poel a Michael Matthews, ale to jsou všechno závodníci, kterým by takový závod měl vyhovovat. Valverdemu ne, protože je především vrchař. Mistr světa byl nejlehčím závodníkem v první desítce a určitě to pro něj nebylo snadné. Pozičně si vedl skvěle, hodně se držel Petra Sagana a s dlouhými závody má spoustu zkušeností. Valverde je prostě mimořádně talentovaný cyklista.


Poražení 

Zdeněk Štybar a Deceuninck - Quick-Step

Tohle rozhodně nebyl scénář, jaký si v mocném belgickém týmu představovali. Deceuninck vůbec nedokázal využít kolektivní převahy, protože lídři týmu nebyli dost silní. Philippe Gilbert se po nemoci trápil, Bob Jungels nedokázal útočit, ale největším zklamáním byl výkon Zdeňka Štybara, který odpadl z velké skupiny 28 kilometrů před cílem. Štybar jednoduše nestačil a je to velká škoda, ale v neděli na Paříž - Roubaix to může být úplně jiný příběh. 

Greg Van Avermaet 

Tentokrát Gregu Van Avermaetovi nic nebránilo zapnout nohy a ujet všem na Kwaremontu a Paterbergu. Nemusel bojovat s převahou Deceunincku, nemusel řešit technické problémy a pády. Stačilo jen ukázat, že je na tom fyzicky ze všech nejlépe. Jenže on nebyl. Na Kwaremontu byl hned za Bettiolem a nedokázal se ho udržet. Zkusil útok na Paterbergu, ale před vrcholem ho předjel Van der Poel. To na vítězství stačit nemůže. 

Wout van Aert 

Van der Poelův rival neukázal nic zajímavého. Šetřil síly na závěr, ale podobně jako Van Avermaet z toho nic nebylo. Nemusel řešit žádné velké problémy, přesto mu síly došly a na Kwaremontu a Paterbergu se jen snažil zachránit ve skupině. A to je trochu zklamání. 

Peter Sagan

Slovenský mistr není ve své obvyklé formě a ukázalo se to i na Kolem Flander. V těžkých úsecích nestačil a ve spurtu se neprosadil. Navíc ho kritizoval Wout van Aert, podle kterého Sagan ničil spolupráci ve skupině pronásledovatelů. Zatím to v Saganově případě vypadá na nejhorší jaro za hodně dlouhou dobu.

Trek - Segafredo

Američané mají silnou sestavu klasikářů, kteří tentokrát nic nepředvedli. Nejlepším v cíli byl 19. Jasper Stuyven, John Degenkolb skončil 29. a loni druhý Mads Pedersen nedokončil. 

Foto Sirotti