Pokud něco charakterizuje mou uplynulou sezónu, pak je to odolnost. Chtěl jsem zase vyhrávat, měl jsem ambice, ale stále se nedařilo. Vracet se znovu a znovu zpátky bylo ve skutečnosti těžší než pády. Je důležité mít vnitřní odolnost, když čelíte problémům, jinak je ještě těžší se po každém problému vrátit,“ říká dvojnásobný světový šampion, který po čtyřech letech, kdy patřil mezi desítku nejlepších cyklistů světa, klesl po letošní sezóně až do druhé stovky.

Strade Bianche

Jeho nepříznivý rok začal tím, že musel kvůli ošklivému nachlazení vynechat klíčový tréninkový kemp. V únoru se mu podařilo být 2. na Tour de la Provence (2.Pro) za vítězným Quintanou a poté dokončit na 5. místě Drome Classic (1.Pro), jehož vítězem se stal Vingegaard.

Prvním vrcholem mělo být Strade Bianche (1.UWT), jenže už 100 kilometrů před cílem silný poryv větru srazil k zemi spoustu jezdců včetně Alaphilippa. Spadl hodně tvrdě. Sice se nezranil, ale musel následně utratit mnoho sil daleko před rozhodujícími částmi závodu. Bylo z toho až 58. místo, daleko za vítězným Pogačarem.

Itzulia Basque Country

Po Tirreno-Adriatico (2.UWT), které dokončil na 33. místě, přišlo úspěšné Baskicko (2.UWT), kde jednu etapu vyhrál a dvakrát skončil druhý a vše vypadalo nadějně pro nastávající klasiky. Brabantský šíp (1.Pro) sice nedokončil, ale na Mur de Huy při Valonském šípu (1.UWT) našel jen tři přemožitele, z nichž nejlepším byl Dylan Teuns.

A pak přišel Liége-Bastogne-Liége (1.UWT), kde v roce 2021 skončil druhý a kde si tedy mohl také dělat ty nejvyšší ambice. Jenže 60 km před cílem ve sjezdu v rychlosti vyšší jak 70 km/hod. došlo v pelotonu k hromadnému pádu, který pro Alaphilippa znamenal dvě zlomená žebra, lopatku a proraženou plíci. Trvalo dva měsíce, než se zase objevil na startu při francouzském šampionátu, který dokončil na 13. místě. O Tour de France si mohl nechat jen zdát.

Valonský šíp

Ztracenou formu se vrátil hledat na Tour de Wallonie (2.Pro) a v cíli úvodní etapy na svém oblíbeném Mur de Huy se mohl podruhé v sezóně radovat. Na start třetí etapy už ale nenastoupil. Tentokrát ho zastavil COVID-19.

Dobře, znovu do práce. Cílem byla Vuelta a España. Po nevýrazných výsledcích v deseti předešlých spadl v 11. etapě, vykloubil si rameno a bylo po závodě. Zbývalo ještě mistrovství světa v Austrálii a Il Lombardia (1.UWT). Oboje stihl, ale špičková výkonnost chyběla.

"Byla to nejtěžší sezóna mé kariéry. Bylo to těžkých pár měsíců, ale na druhou stranu jsem měl šanci trávit víc času se svým synem a rodinou. To mi hodně pomohlo. Můžete být mistrem světa a třeba hodně padat, ale na konci dne se stejně musíte vrátit domů a postarat se o svou rodinu. Pochopil jsem, co je v životě důležité."

Pády ale nezůstaly úplně bez následků. "Ve sjezdech cítím teď větší respekt, obavu z havárie. To neznamená, že budu víc brzdit, ale ono nebezpečí vnímám trochu víc,“ přiznává vítěz šesti etap na Tour de France, což ale neomezuje jeho přípravu na další sezónu: „Naštěstí už mě nic nebolí, když jedu na kole, takže se už zase těším na závody a v příští sezóně by mě nemělo nic zastavit.

Vuelta a Espaňa

Alaphilippe zatím nezná podrobně svůj závodní program, ale věří, že bude moci realizovat své ambice především při Tour of Flanders a Tour de France. „Jako dítě jsem rád sledoval Tour of Flanders v televizi. Poprvé jsem závod jel v roce 2020 a havaroval jsem, jak si všichni pamatují. Je to fyzicky i psychicky náročný závod, ale je to jeden z těch, které mám nejraději. Tour of Flanders je na prvním místě mého seznamu pro jaro."

Svoji první etapu na Tour de France vyhrál v roce 2018, ale nezapomenutelný je jeho výkon v roce 2019, kdy si po vítězné třetí etapě navlékl žlutý trikot a držel ho ještě tři etapy před koncem. Nakonec skončil pátý za vítězným Bernalem, což vyvolávalo naděje, že by mohl v dalších letech usilovat o celkové vítězství. Tenhle dojem ještě prohloubilo držení žlutého dresu i v dalších dvou ročnících.

Tour de France je jako žádný jiný závod. Všechno, co na Tour děláte, má zvláštní emoce. Chci se vrátit na Tour v roce 2023 a jet ve své nejlepší formě. Když jste v dobré formě a vše funguje, můžete si to skvěle užít."

Mistrovství světa v Austrálii

Hlavní pozornost v týmu Quick-Step na sebe aktuálně váže Remco Evenepoel. Co na to Julian?

Jsem velmi šťastný, že jsem mohl předat duhový dres Remco Evenepoelovi, a tak ho udržet v našem týmu. Rád si znovu obléknu modrobílý týmový dres a vrátím se k jezdci, kterým jsem byl před svými problémy v roce 2022. To je můj první cíl pro novou sezónu,“ zakončil povídání o svých potížích a ambicích cyklista, který zdá se nutností překonávat obtíže a rolí otce se stal odpovědnějším a mentálně silnějším. I to by mu mělo pomoci k návratu tam, kde byl před rokem 2022.

FOTO 7