Závod Elite mezi Chartres a Tours měří 215 km. Převýšení 1242 metrů by mohlo svádět k domnění, že jde o nenáročnou trasu určenou největším sprinterským rychlíkům. Jenže podáváme-li se na jména těch, kteří se tu v posledních letech prosazovali na stupně vítězů, pak vidíme, že největší šance tu mají skvělí rovinoví klasikáři, přičemž bonusem je schopnost dobře po náročném průběhu v obtížném terénu zasprintovat. Jsou to ti samí, kteří měli a mají předpoklady prosadit se například při Paris - Roubaix. Koneckonců jména těch, kteří tu v minulosti uspěli a i letos je uvidíme na startu, jako Philipp Gilbert, Niki Terpstra, John Degenkolb, Matteo Trentin či Arnaud Démare jsou toho dokladem.

Specifika závodu spočívá v jeho délce, větrných pasážích a hlavně gradaci v úseku mezi 75. a 10. km od cíle. To se nedaleko cílového města začne trasa klikatit přes 8 kratších, ale místy dost prudkých výjezdů, mezi nimiž se prostřídá 10 půl až jeden a půl kilometru dlouhých úseků po písčito-stěrkových cestách mezi vinicemi, posetých mnohdy velmi hrubým kamením, kde jsou jezdci často doslova zavaleni prachem. Tady se rozhoduje, kdo si vybuduje nejlepší pozici do závěrečných 10 km, které se už odehrají na kvalitním povrchu a po rovině.

Loňský ročník nabídl skvělou dramatickou podívanou. 10 km před cílem jela na čele s půlminutovým náskokem trojice Dewulf (AG2R), Bonnamour (B&B) a Frison (Lotto). Zatímco Frisona postihl defekt, nastoupil v posledním stoupání Démare (Groupama-FDJ), který profitoval z předešlé práce týmových kolegů, především Madouase, a společně se Stuyvenem (Trek-Segafredo), který jediný s ním dokázal přejet vrchol stoupání, se dali do stíhání vedoucí dvojice. Podařilo se jim to 500 metrů před cílem! A ve spurtu Démare potvrdil své sprinterské kvality, byť vítězství nebylo vůbec jednoznačné a hlavně tvrdě vydřené.

Arnaud Démare bude zítra za pomoci svého týmu vítězství obhajovat. Ale bude se muset vyrovnat s velmi náročnou konkurencí. Lotto-Soudal staví mimořádně silnou sestavu "ranařů" mj. s Campenaertsem, Frisonem a Gilbertem, největší šanci na konečný úspěch má ale nejspíš Arnaud De Lie. Jumbo-Visma bude sázet na Olava Kooije a Christopha Laporteho, třetím vzadu může být Mika Teunissen. I Stan Dewulf z AG2R si zopakuje loňskou účast, větší šance by měl mít ale Benoit Cosnefroy. V sestavě UAE nechybí oba vítězové minulých ročníků Fernando Gaviria a Matteo Trentin, který prokázal skvělou formu v několika zářijových závodech. Z týmu Cofidisu mohou myslet nejvýš Bryan Coquard a Axel Zingle. Z Bora-hansgrohe se dá nejvíc věřit Jordi Meeuseovi. Nejzkušenější v DSM je John Degenkolb, nejmladší Pavel Bittner.

Z World týmů nechybí ani Trek-Segafredo (mj. Toms Skujinš), Ineos (Brandon Rivera), Intermarché (Taco Van der Hoorn), EF Education (Sebastian Langeveld) a Israel (Sep Vanmarcke).

Pokud projde všemi nástrahami až do cílové rovinky, měl by být top favoritem sprintu Jasper Philipsen z Alpecin-Fenix. V sestavě B&B Hotels nechybí loňský druhý muž Franck Bonnamour, výbornou formu v posledních týdnech prokázali Axel Laurance i Luca Mozzato. Bude tu i Niki Terpstra (TotalEnergies) loučící se podobně jako Philippe Gilbert se svou dlouhou a úspěšnou kariérou. Z druhodivizních týmů startují ještě Arkéa (mj. Matis Louvel, Amauri Capiot a Hugo Hofstetter), Uno-X (Rasmus Tiller) a Bingoal (Stanislaw Aniolkowski). Šanci být u toho dostávají i čtyři domácí kontinentální týmy.

Mezi top favority bychom mohli zařadit jména Laporte, Démare, Cosnefroy, Trentin, Philipsen, De Lie a zástup dalších, jelikož startovní listina závodu "až" druhé nejvyšší kategorie je nabita silnými jmény k prasknutí.

Eurosport vysílá od 15:15 hod.