Pořadatel Kolem Burgosu nikdy nezažili takový zájem týmů a médií jako letos. O start ve Španělsku usilovalo 40 celků, včetně těch největších, ale dostalo se jen na 23. Z toho je 14 celků z kategorie WorldTour. Závod začne v úterý 28. července.

Kolem Burgosu je první větší příležitostí pro vrchaře. V Rumunsku nebyla konkurence ani zdaleka tak velká. Zatímco v Sibiu byl jeden silný tým, v Burgosu startují velké hvězdy. Především vrchaři, ale uvidíme i skvělé sprintery a klasikáře.

Trasa závodu 

Na cyklisty čeká pět etap na severu Španělska. Jedna zvlněná, dvě rovinaté a dvě horské s dojezdy na kopci. Ty budou nejspíš rozhodovat, o celkové pořadí pojedou vrchaři. Cílové stoupání Lagunas de Neila v poslední etapě je sice už tradiční, ale tentokrát se jede z jiné strany. Výjezd je velmi strmý, v několika místech se silnice zvedá o více než 13 %, maximálně o 17 % a dlouhé úseky jsou nad 11 %.     

Kormě kopců bude důležitý i vítr. V této oblasti Španělska často silně fouká a vítr může peloton nadělit na dlouhých rovinách. Hlídat si pozici v pelotonu bude možná rozhodující. "O celkové klasifikaci se obvykle rozhoduje v horských etapách, ale vítr může v ostatních etapách způsobit překvapení," říká Arthur van Dongen, sportovní ředitel Jumbo - Visma.  

1. etapa Catedral de Burgos - Mirador del Castillo (157 km)


2. etapa Castrojeriz - Villadiego (168 km)


3. etapa Sargentes de la Lora - Picón Blanco (150 km)


4. etapa Gumiel de Izán - Roa de Duero (163 km)


5. etapa Covarrubias - Lagunas de Neila (158 km)


Favorité

Určit favority je v současnosti v podstatě nemožné, protože nemáme žádný záchytný bod. Nezávodí se od března a není proto jasné, v jaké formě jednotliví jezdci jsou. Ale nejvíce se očekává od slavných vrchařů. 

Jede spousta hvězd. Například Movistar nasadí své tři lídry - Alejandra Valverdeho, Enrica Mase a Marca Solera. Ineos nominoval vítěze posledních dvou ročníků, Kolumbijce Ivána Sosu a s ním posledního vítěze Giro d´Italia Richarda Carapaze.    

Více lídrů má také Mitchelton - Scott, jedou Simon Yates, Esteban Chaves a Mikel Nieve. "Bude tu velká konkurence. Myslím, že budeme schopní jet o vítězství, ale hlavně to bude test po čtyřech a půl měsíci bez závodění. Jsem si jistý, že většina závodníků byla na soustředění ve vysokonadmořské výšce, takže očekávám vysokou úroveň. Je to dobrý testovací závod před Tour de France a Giro d´Italia," říká Matt White, sportovní ředitel austalské sestavy. 

Dost se očekává také od Mikela Landy, lídra týmu Bahrain - McLaren. Bahrajnský celek bude mimořádně silný, kromě Landy startují i Pello Bilbao a Damiano Caruso. Ale jednoznačným lídrem je Landa, který se obnovené sezóny nemůže dočkat: "Máme za sebou hodně tréninku a jsme připravení. Trpělivě jsme na tento okamžik čekali a je tady. Tak jdeme na to!"

Mezi favority patří také Remco Evenepoel, lídr Deceuninck - Quick-Step. Belgičané ale samozřejmě chtějí vyhrávat i rovinaté etapy, takže nasadí i Sama Bennetta. Ale ani on to nebude mít snadné. Postaví se mu Fernando Gaviria, Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Matteo trentin a další rychlíci.