Letošní ročník Lombardie se jede o několik měsíců dříve, aby se nekryl s Giro d´Italia. Nejedná se tedy o klasiku padajícího listí, ale listí v Lombardii ještě moc nepadá ani v tradičním podzimním termínu. Druhý italský monument bude letos těžší kvůli vysokým teplotám, jinak je zcela obvyklý. 

Trať Lombardie se mění poměrně často, stejně jako startovní a cílová města. Letos se začíná v Bergamu a po 231 kilometru se dojede do Coma. Mezitím závodníci překonají náročná stoupání Colle Gallo, Colle Brianza, Madonna del Ghisallo, nejtěžší výjezd Muro di Sormano, ale rozhodující budou až dva poslední kopce Civiglio a San Fermo della Battaglia. Jejich vrcholy jsou 17 kilometrů a 5,5 kilometru před cílem. 

Dojezd závodu je stejný jako loni, ačkoliv celá Lombardie je o 12 kilometrů kratší. To ale nijak nemění charakter závodu a nemá ani vliv na favority. 

Favorité

Vítězství obhajuje Bauke Mollema a podle výkonů na francouzských etapových závodech je velmi dobré kondici i letos. Je připraven opět bojovat o vítězství, ačkoliv letos už nikoho svým výkonem nepřekvapí a všichni si ho budou hlídat. Loni byl nejsilnějším mužem v celém startovním poli a vyhrál zcela zaslouženě. 

Přesto největším favoritem není a je výjimečné a zvláštní, že největším favoritem monumentální klasiky je debutant. Jenže v případě remca Evenepoela nejde nic podle pouček a obecných předpokladů. Jeho talent zcela zastiňuje všechny ostatní závodníky a je srovnatelný s nejlepšími cyklisty historie. 

Evenepoel letos vyhrál všechny etapové závody, do kterých nastoupil. Čtyři starty, čtyři významná vítězství. Ale týdenní etapáky nejsou něco, co by si fanoušci a historici pamatovali navždy. Je potřeba vyhrávat Grand Tours, světové šampionáty a monumentální klasiky. A teď poprvé dostane Evenepoel příležitost na monumentu. 

Deceuninck - Quick-Step Evenepoelovi důvěřuje, bude lídrem poměrně mladého týmu, který dál tvoří Joao Almeida, Andrea Bagioli, Mikkel Honoré a dalé zkušení Dries Devenyns, Mattia Cattaneo a Pieter Serry.   

"Máme velkou motivaci, ačkoliv máme v sestavě hodně mladých jezdců. Trať je víceméně stejná, jenom počasí bude odlišné, teploty by měly být nad třicet stupňů. Samozřejmě doufáme v dobrý výsledek, ale nemůžeme říct, že jsme favorité, protože několik kluků je to debut na monumentální klasice," říká diplomaticky Davide Bramati, sportovní ředitel Deceuninck - Quick-Step. 

Evenepoelovi chybí zkušenosti, ale to je, kromě pomalejšího spurtu, jeho asi jediná slabina před startem Lombardie. Loni na Clasice San Sebastian dokázal, že vytrvalosti má dost, v kopcích je silný, navíc je sebevědomý, odvážný a skvělý tempař. A letos je ještě o dost lepší.

Když to nevyjde mladému Belgičanovi, kdo jiný může uspět? Kromě už zmíněného Mollemy patří k favoritům další velmi zkušený vrchař, Jakob Fuglsang, loni čtvrtý muž Lombardie. Fuglsang byl v loňském roce nejlepším závodníkem pro kopcovité klasiky, vyhrál Lutych, druhý byl na Valonském šípu, třetí na Amstel Gold Race a čtvrtý v Lombardii. Na Strade Bianche útočil daleko před cílem a na konci mu chyběly síly. V Polsku byl ve stínu Remca Evenepoela, ale jinak byl velmi silný a skončil celkově druhý. Celá sestava Astany zdržující se nyní na území Itálie je silná. Fuglsang bude mít podporu Aleksandra Vlasova, Iona Izagirreho, Harolda Tejady a Alexe Aranburua. Kazašský tým může tvořit závod a útočit s rúznými jezdci. 

Týmem v laufu je Jumbo - Visma. Září zejména Wout van Aert a Primož Roglič, ale ti jsou na Dauphiné a příležitost dostane George Bennett. Novozélanďan vyhrál klasiky Gran Piemonte a byl moc spokojený, protože v letošním roce může jet na svůj výsledek jen tyto dva závody. Na Tour de France už bude pomáhat Rogličovi. Je v životní formě a rozhodně může uspět. Nebude to ale snadné, protože potřebuje dojet do cíle sám, ve spurtu si s ním poradí leckdo. 

Max Schachmann je lídrem BORA - hansgrohe. Německý mistr se zahřál na Strade Bianche a Kolem Polska a měl by být výborně připravený. V jednrázových závodech se vždy drží mezi nejlepšími, ale také se ho drží smůla na defekty a technické problémy a vždy je někdo o trochu lepší. Na Strade Bianche to byli Van Aert a Davide Formolo, ale ani jeden nestartuje, takže může doufat a věřit. A pokusit se udržet Evenepoela. 

Dále je ve startovní listině spousta outsiderů. Vincenzo Nibali a Giulio Ciccone budou nejspíš pomáhat Mollemovi, ale mohou také útočit daleko před cílem a komplikovat tím život ostatním týmům. Michael Woods byl na Strade Bianche a Sanremu nevýrazný, ale Lombardie mu vyhovuje mnohem víc. V úspěch doufají klasikáři, pro které je Lombardie možná až moc těžká. Sem spadají Mathieu van der Poel, Michael Matthews, Tim Wellens, Alberto Bettiol a Diego Ulissi. Jejich vítězství by bylo překvapivé. Van der Poelovi stále chybí kousek do nejlepší možné formy, navíc nebyl na Sanremu a Gran Piemonte moc odvážný a bál se vsadit vše na jednu kartu.

Favorité Kolem Lombardie:

     Remco Evenepoel 

    Bauke Mollema, Jakob Fuglsang

   George Bennett, Max Schachmann 

  Michael Woods, Michael matthews

Mathieu van der Poel, Tim Wellens, Gianni Moscon