Okolo Andalusie a Okolo Algarve (oba 2.Pro), které startují shodně ve středu 15. února, jsou v pořadí druhé evropské etapové závody po úvodním Okolo Valencie, který vyhrál Rui Costa (Intermarché).

Algarve má pět etap. První čtyři jsou hodně zvlněné až kopcovité, z toho dvě končí na vrcholcích náročných stoupání. O konečném vítězi se ale s největší pravděpodobností rozhodne až v závěrečné 25 km dlouhé a poměrně rovinaté časovce.

loading...

Co tady tedy dělají sprinteři, resp. borci s dobrou koncovkou? Druhá a čtvrtá s cílem na kopci pro ně nebudou. V první by ti odolnější šanci mít mohli. Většina z nich pak v etapě třetí. V poslední etapě se s velkou pravděpodobností odehrají dva závody v jednom. První o etapu, druhý o celkové pořadí. Ale vyloučen není ani mix obojího.

Skvělou formu má domácí Rui Costa. Ale není jediný z týmu Intermarché, kdo se aktuálně s formou potkal. Bude tu také Kobe Goossens, vítěz dvou závodů na Mallorce, a před pár dny si výborně vedl na portugalské jednorázovce Figueira Classic Rune Herregodts.

Bora-hansgrohe sem posílá hned dva špičkové vrchaře a etapové jezdce. Higuita zvládl velmi dobře San Juan (3.), Jai Hindley si vedl celkem obstojně na Tour Down Under. Hindley nebude obhajovat na Giru a Tour je ještě daleko. Uvidíme tedy, jak je aktuálně vyladěný.

Daniel Felipe Martínez

Silnou sestavu sem posílá také Ineos, i když kam oni s ohledem na svou soupisku posílají slabou? Není sice jasné, kdo bude hlavním lídrem, ale může to být Thymen Arensman nebo Daniel Martínez, ale třeba i Thomas Pidcock. O vítězství v časovce bude usilovat Filippo Ganna.

Největšími soupeři Ganny budou v závěrečný den určitě Stefan Bissegger (EF Education) a druhý švýcarský Stefan Küng (Groupama-FDJ). Ten na svou postavu umí překvapivě zabojovat v těžkých kopcích, takže v kombinaci s časovkou je schopen se dostat do první desítky.

V týmu Jumbo-Visma by měl těmto borcům účinně konkurovat aktuální světový šampion v časovce Tobias Foss, kterého bychom mohli očekávat hodně vysoko i v konečné klasifikaci.

UAE Emirates pojedou na Portugalce Joao Almeidu, jistit by ho měl především Marc Hirschi.

Vysoko v konečné klasifikaci čekejme z týmu Trek-Segafredo Bauke Mollemu a Natnaele Tesfatsiona. Totéž platí o Valentinu Madouasovi z Groupama-FDJ.

Warren Barguil, lídr Arkea Samsic bude nejspíš usilovat spíše o úspěch v etapách s dojezdem na kopec než v celkovém pořadí. Stejně tak Soudal-Quick Step sem neposílá nikoho, kdo by měl usilovat o celkové vítězství, ale nějakou tu etapu by urvat mohli. Ať už přes Jakobsena s Morkovem, nebo silné klasikáře Cavagnu či Caspera Pedersena, kteří si oba vedli výborně na Figueira Classic. Uvidíme, na co bude stačit nejlepší vrchař této sestavy Ilan Van Wilder.

Bez šancí nebude ani Uno-X. V etapách bez obtížného cílového výjezdu budou sázet na Alexandera Kristoffa, ale podobné typy jsou i Rasmus Tiller a Soren Waerenskjold, vítěz etapy na Saudi Tour. Naopak do kopců tu budou mít Tobiase Johannessena a Anthona Charmiga.

Rui Costa, vítěz prvního letošního evropského etapového závodu Okolo Valencie

Jedničkou Alpecin-Deceuninck je Quinten Hermans, který ale poprvé letos začal závodit až na Figueira Classic, které dokončil na 17. místě, takže jeho aktuální forma je nejasná. Naopak Kevin Vermaerke z DSM už letos dvakrát dokázal, že v kopcích mu to jezdí a na desítku by mu to mohlo i dát.

O své místo hlavně v denních únicích budou určitě usilovat jezdci devíti domácích kontinentálních týmů.

A co Češi? Jako obvykle bude záležet na rolích, které jim jejich týmy přidělí. Na nějaký pronikavý úspěch to nevypadá, ale dílčí úspěchy nebo nějaké pořádné zviditelnění by bylo fajn. Koho že tedy budeme bedlivěji sledovat: Mathiase Vacka v Trek-Segafredo, Pavla Bittnera v DSM, Petra Kelemena v Tudor Pro Cycling a Michala Schlegela a Daniela Babora v Caja Rural-Seguros RGA.

Pavel Bittner (vlevo)

Koho lze před startem tedy považovat za nejžhavější favority celkové klasifikace? Především ty, kteří nemají slabinu v kopcích a umí velmi dobře časovku. Takže jeden z možných typů může vypadat takto:

*** Almeida, Martínez, Foss

** Costa, Higuita, Arensman

* Küng, Mollema, Van Wilder, Hirschi

Závod je na programu Eurosportu.