Nejnovější verze pedálů Look Keo Blade prošla několika vylepšeními a změnami designu. Look tvrdí, že tvar pedálů byl vylepšen, takže se zmenšil aerodynamický odpor o dvě procenta, neuvádí však žádné další informace, takže budeme francouzským konstruktérům věřit, ale zároveň je jasné, že to opravdu není nic zásadního. 

Kufry na tretrách se nově opírají o rozšířenou plošku z nerezové oceli, takže síla kterou cyklista tlačí do pedálů se rozloží po větší ploše a efektivita přenosu sil se tím zvyšuje.

Q-faktor, tedy šířka šlapání, zůstává nezměněna na 53 mm, stejně jako výška, která je 14,8 mm (8,5 mm od pedálu, 6,3 mm od kufrů).

IMG_2372.jpeg

Look se zaměřil i na rozložení váhy pedálu, větší váha je nyní na zadní straně, aby pedál zůstal viset ve stabilní pozici a bylo snazší se do něj nacvaknout. Vylepšena byla podle Looku i odolnost pedálů. Zpevněné tělo pedálu je údajně až třikrát odolnější. A myslelo se také na životnost kufrů (zarážek do pedálů), kterou zvyšuje změněný tvar upínání na pedálech. Kufry by měly vydržet nově delší dobu.   

Osy mají dvojitě utěsněná ložiska, na námi testované verzi navíc keramická, a jsou namazány vazelínou vyvinutou přímo Lookem. 

Testovaná verze je ta nejvyšší, s keramickými ložisky, karbonovým tělem a titanovou osou. Tato verze váží v páru pouze 190 gramů a je tedy o 44 gramů lehčí než hlavní konkurent, pedály Shimano Dura-Ace. 

Keramická ložiska mají o 18 % nižší odpor než ložiska ocelová, což samozřejmě na kole nepoznáte, ale měly by mít až šestkrát delší životnost, a to už rozhodně poznat je. Napětí upevnění kufrů v pedálech není nastavitelné, pedály Keo mají karbonovou planžetu na spodní straně pedálu s různým odporem. V nabídce jsou verze 8 pro začínající hobby jezdce, 12, ta je určena nejširšímu množství cyklistů, verze 16 je určena pro závodníky, kteří vyžadují tužší upnutí a nejvyšší 20 jsou pro spurtery a opravdu silné závodníky, kterým hrozí, že tretru vytrhnou v nástupu z pedálu. 

Na test dorazila verze 16, která je opravdu hodně tuhá, na závodění je nepochybně vynikající, pro mě, hobby jezdce, to není úplně nutné a pro časté vycvakávání nohy z pedálu na semaforech a křižovatkách ve městě bych možná preferoval menší odpor, ale záleží na preferenci. Cyklistům, kteří nezávodí a nespurtují, bych doporučil spíše 8 a 12. 

Velkým vylepšením jsou nové kufry Grip s pogumovanými částmi, šedá varianta, která je už v balení společně s pedály, má vůli 4,5 stupně. Což je trochu méně než žluté kufry od Shimana (6 stupňů), které jsem dřív používal, ale zvyknul jsem si rychle, vůle je dostatečná a působí to solidnějším dojmem, což je u závodních pedálů žádoucí, či spíše nutné. Navíc si můžete vybrat také červené kufry, které mají vůli dokonce 9 stupňů, nebo zcela pevné černé kufry (doporučujeme jen zkušeným cyklistům). 

IMG_0775.jpeg

Chůze v kufrech se změkčenými plochami je rozhodně lepší než dřív, samozřejmě to nikdy nebude tak komfortní a bezpečné jako v tretrách na horská kola, ale je to zlepšení.

Nová verze Keo Blade má větší plochu, do které se při šlapání opíráte a dojem z pedálů je opravdu solidní, vše je pevné, úplně cítíte, jak se váš výkon do pedálů efektivně přenáší. Může to být jen pocit, ale je k nezaplacení. Šedé kufry mají dostatečnou vůli, abych se netrápil s nastavením a nebolela mě kolena, ale v pedálech drží opravdu pevně. Při prvních vyjížďkách s novými pedály jsem si užíval každé zrychlení za zatáčkou, každý nástup. Možná jsem si ani neuvědomoval, jak velký vliv mají dobré pedály na dobrý pocit z jízdy. Jde o přehlížený komponent, ale to je chyba. 

Aerodynamickou efektivitu oproti předchozí verzi samozřejmě nijak nepociťuji, v tomto musíme věřit výrobci. A stejné je to i s keramickými ložisky, jestli se otáčejí s menším odporem při šlapání necítíte. Je ale fajn vědět, že všechno na těchto pedálech je dovedeno do maximální efektivity, že při svém výkonu nic zbytečně neztrácíte. Je to prostě prémiový produkt, který používají ti nejlepší profesionální závodníci. 

A velkou výhodou je celková odolnost pedálů a kvalita zpracování. Tyhle pedály vám vydrží dlouho, při správné údržbě skoro věčnost. navíc ušetříte i váhu. Za to všechno si Look účtuje 7990 korun. Není to málo, ale tak už to s prémiovými produkty chodí. 

Pedály Look seženete u oficiálního dovozce na MojeKolo.cz a u dalších prodejců.