Nebudu dlouho chodit okolo horké kaše. Endura Pro SL jsou skvělé kraťasy. Nejlepší, které jsem měl možnost vyzkoušet. Samotná vložka a střih kolem ní je perfektní a navíc si můžete vybrat ze třech různých šířek. A ze dvou délek nohavic. Já jsem vybral střední šířku a nohavice prodloužené o 4 centimetry.

Endura používá italskou lycru a technologii coldblack, která odráží UV záření a v porovnání s jinými černými látkami nepohlcuje tolik tepla. Vložka označená číslem 700 byla vyvinuta ve spolupráci se společností gebioMized, německým specialistou na bikefitting. Vložka je hladká a příjemná na pokožce, od středu ke krajům se snižuje tloušťka vycpávky, aby vložka nikde zbytečně netrčela a přiléhala k tělu. V částech, kde se sedí, je vložka mnohem silnější, kvalitně tlumí a chrání. Pro mě osobně to je pro jízdu zásadní, protože jsem citlivý na potíže v sedacích partiích. Pěnový materiál uvnitř vložky má antibakteriální úpravu. 

Prémiové oblečení vyžaduje také prémiové balení. Endura připravila stylovou krabici s povídáním uvnitř.

Kraťasy jsou vyrobeny z černé látky, nejsou potištěny, takže jsou opravdu černočerné. A jsou hodně elegantní, loga na nohavicích nechybí a jsou dost velká, ale gumový materiál, který je na kraťasech nažehlený, je také černý, takže se nápisy ztrácejí. Na zadku je malé kulaté logo Endura. Jinak nic, jak to u kraťasů má správně být, vždyť čisté černé jsou nejlepší a hodí se ke všemu. 

Úsměv mluví za vše. Kraťasy Endura Pro SL jsem zkusil i v závodním nasazení.

Šle jsou vyrobeny z pevného a přitom elastického materiálu. Jemná látka na zádech je na těle příjemná a okamžitě zapomenete, že ji na sobě máte. Kraťasy pevně drží  kolem pasu a úzký střih je i na nohavicích, které jsou bez zakončení, jsou pouze zaříznuty. Aby se nevyhrnovaly, zajišťují silikonové proužky na vnitřní straně. Kraťasy opravdu drží přesně jak mají. Nijak se na těle nepohybují a nikde nezavazejí.

Zvolená prodloužená délka o 4 centimetry končila těsně nad mým kolenem. I standardní délka by byla v mém případě dobrá, ale prodloužené nohavice opticky zužují, což je drobná výhoda.  A delší nohavice mám radši.  Ale preferovaná délka je zcela individuální a je skvělé, že Endura dává vybrat. Navíc nabízí velké množství velikostí (XS - XXL) a navíc i šířek vložky. Zelená je úzká (do 135 mm), červená je střední (135 - 145 mm) a modrá široká (nad 145 mm). Pokud si neumíte vybrat, pomůže šířka sedla, které používáte. 

Hodnocení

Kraťasy Pro SL jsou skvěle zpracované a ušité kalhoty. Vícepanelová konstrukce je vytvarována pro ideální pozici na kole. Během čtyřměsíčního testování jsem si nevšiml žádných známek opotřebení. Kraťasy vypadají jako nové a to je používám na silnici i v terénu. Proto je příjemným překvapením cena. Endura patří k prémiovým značkám cyklistického oblečení, ale ne cenou. Endura Pro SL stojí 3799 korun. To samozřejmě není málo, logicky, vždyť je to nejvyšší model od Endury, ale jiné značky chtějí za své nejlepší modely mnohem víc. A kvalitou nijak nezaostávají.  

Kvalita zpracování, střih, výběr velikostí, délky nohavic a šířky vložky jsou silnými stránkami kalhot Endura Pro SL. Najít slabé stránky se mi vlastně ani nepodařilo.