Pouze 128 kilometrů dlouhá závěrečná etapa s cílem na Mount Lofty začala zběsilou snahou uprchlíků dostat se do posledního dlouhého úniku celého závodu. A oproti předchozím etapám to trvalo docela dlouho, než se skupina vytvořila. Zkoušeli to dokonce i někteří favorité, například Simon Yates (Jayco AlUla), ale prostor samozřejmě nedostali. 

První vrchařská prémie byla hned po startu, takže zde závodil ještě celý peloton a Luke Burns (Austrálie) se díky druhému místu na prémii Windy Point posunul blíž k celkovému vítězství v této soutěži. Nakonec unikla skupina sedmi cyklistů, což vyhovovalo lídrovi závodu Steviemu Williamsovi (Israel-Premier Tech), protože na rychlostních prémiích nemohl nikdo ohrozit jeho dres lídra, ani průběžně druhý Oscar Onley (DSM-Firmenich PostNL), který měl před etapou stejný čas. 

1146271390.jpg

Skupinu tvořili António Morgado (UAE Emirates), Simon Geschke (Cofidis), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Stefan de Bod (EF Education-EasyPost), Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Jacopo Mosca (Lidl-Trek) a Franck Bonnamour (Decathlon AG2R La Mondiale). V pelotonu musel začít pracovat tým Israel-Premier Tech, aby uprchlíci neohrozili Williamsovo vedení a náskok tedy příliš nenarostl. Izraelcům pomáhal také DSM-Firmenich PostNL. 

V prvním výjezdu na Mount Lofty se nic zajímavého nestalo, až před cílovým dojezdem to začalo být dramatické. Vedoucí skupina se roztrhala a všichni uprchlíci, včetně aktivního Morgada, byli dostiženi 4 kilometry před cílem. Tempo pelotonu převzal Ineos Grenadiers pracující pro Narvaeze, zatímco Israeli se nedařilo dostat Williamse do výhodné pozice a Velšan si musel poradit sám a dojel si dopředu. 

V krátkém cílovém stoupání byla pozice v pelotonu klíčová, Williams si dojel dopředu 2 kilometry před cílem, když tempo udávala Chris Harper (Jayco AlUla) pro Yatese. Ale nebyl to Brit, kdo zaútočil jako první. Byl to Del Toro, kdo se 1600 metrů před cílem zvedl ze sedla a roztrhal vedoucí skupinu. Narvaez dával pozor a okamžitě se k Del Torovi přidal, stejně jako Laurence Pithie (Groupama-FDJ). Dojeli sem taky Williams a Bart Lemmen (Visma-Lease a Bike), zatímco Oscar Onley překvapivě nestačil. 

Vznikla skupina pěti nejlepších ve složení: Williams, Del Toro, Narvaez, Pithie a Lemmen. Pro Williamse byl nejnebezpečnější Narvaez a Del Toro, oba před etapou ztráceli 5 sekund, takže i v případě sprinterského dojezdu, mu mohli oba sebrat dres. Williams potřeboval skončit nejhůře druhý za kýmkoliv a celkové vítězství by si udržel.

Pithie se pokusil využít napjaté situace a zaútočil, ale uniknout nedokázal a v samotném klesajícím spurtu do cíle se ukázalo, jak chytrý závodník Williams je. Vzal za to 200 metrů před cílem, překvapil soupeře, především Del Tora a udržel je za sebou až na cílovou pásku. Vyhrál etapu i celkové pořadí, druhý skončil v etapě i celkově Narvaez a se třetím místem se musel smířit Del Toro.

1146145492.jpg

První závod série WorldTour tedy nevyhrál nikdo z worldtourových týmů, ale sedmadvacetiletý zástupce druhodivizní sestavy.   

Onley v konečném pořadí klesl na čtvrté místo a přišel také o bílý dres nejlepšího mladého závodníka, který vybojoval Del Toro. Bodovací soutěž vyhrál domácí Sam Welsford (Bora-Hansgrohe), vítěz třech etap a nejlepším vrchařem byl vyhlášen australský reprezentant Luke Burns.