Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) rekord Tour de France v počtu etapových vítězství neprolomil. Ve spurterském dojezdu v Paříži ho porazili Belgičané Wout van Aert (Jumbo - Visma) a Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix). Odváží si však svůj druhý zelený dres.

Van Aert se před cílovou rovinkou na Champs Elysées natlačil před Marka Cavendishe. Mike Teunissen (Jumbo - Visma) mu rozjel sprint a Van Aert začal sprintovat jako první a udržel Cavendishe za sebou u levé bariéry. Brit neměl dostatek místa Van Aerta předjet. Philipsen měl možnost se před belgického mistra dostat, ale nejvšestrannější cyklista současnosti byl příliš rychlý. Před Olympijskými hrami v Tokiu je v dokonalé formě a bude velkým favoritem náročné časovky. Přitom cestu do Tokia si vítězstvím paradoxně trochu zkomplikoval: "Možná nestihnu letadlo do Japonska, ale nelituji toho," smál se v cíli. 

"Opravdu tomu nemůžu uvěřit. Tahle Tour byla úžasná. Bylo to jako na horské dráze. Skončit se třemi vítězstvími je hodně nad očekávání. Děkuji svému malému týmu a zejména Mikeovi Teunissenovi, který mě dostal na nejlepší pozici před spurtem. Být na dobré pozici za poslední zatáčkou bylo klíčové. Věřil jsem, že mě tam Mike dostane a udělal to perfektně," pochválil Van Aert svého věrného týmového kolegu. 

Pogačar: "Je šílené stát opět na Champs Elysées"

V celkovém pořadí se samozřejmě nic nezměnilo. Tadej Pogačar (UAE Emirates) připisuje ve 22 letech už druhé vítězství na Tour, ale srovnání s legendami cyklistiky zatím odmítá: "Nechci se porovnávat s jinými jezdci. Každý má svůj vlastní styl a osobnost. Každý je jedinečný. Já si prostě jen užívám život. Tvrdě pracuji, miluji cyklistiku a to jsou dvě nejdůležitější věci." 

"Dnes jsme si to užili a teď je čas slavit. Začátek etapy byl pěkný, jeli jsme v klidu. Rád jsem si popovídal se všemi. Ale na kostkách už se zase závodilo na plný plyn. Nedokážu přesně vyjádřit své pocity a jak moc jsem šťastný. I díky lidem, které kolem sebe mám. V dalších letech budu mít stále stejnou motivaci, ale co má přijít, to přijde. Nestresuji se tím," dodává vítěz třech dresů, kromě žlutého převzal také bílý pro nejlepšího jezdce do 25 let a puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře.

Pro dres si přišel také Mark Cavendish. Podruhé v životě převzal zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže: "Je skvělé se po deseti letech vrátit pro zelený dres. Jako kdybych omládl. Jsem zpět a je to sen. Podpora veřejnosti během celé Tour de France byla skvělá. Vrátit se do Paříže je pro mě čest." 

Nejlepším týmem byl vyhlášen Bahrain Victorious a nejaktivnějším jezdcem Franck Bonnamour (BB Hotels - KTM).