Maarten Wynants patří k nejzkušenějším cyklistům současného pelotonu. Osmatřicetiletý klasikář chtěl se závoděním skončit už v roce 2019, ale po úspěšné sezóně se rozhodl prodloužit smlouvu o jeden rok. Jenže letošní závodní sezóna se skoro nekonala a Wynants proto ještě jednou prodloužil, až do dubna 2021. "Nechci skončit takto. Ještě pojedu dvakrát Paříž - Roubaix a pak si sednu za volant," vysvětluje Wynants.   

"Vypadá to, jako by se všechno rušilo kvůli koronaviru, ale stále můžeme čtyři měsíce závodit. Aspoň něco. Sezóna ještě není ztracená a stále chci závodit," dodává Wynants, který profesionálně jezdí už šestnáctou sezónu, ale ještě nikdy nevyhrál žádný závod. Je však velmi cenným domestikem a pomáhat lídrům chce i v posledním roce své kariéry. "Nechci skončit tímto způsobem. Proto jsem se rozhodl jezdit až do příštího jara. Paříž - Roubaix bude mým posledním závodem. Vlastně by to bylo možné už v říjnu, díky novému kalendáři, ale radši bych skončil po normální, plnohodnotné klasikářské sezóně. Roubaix je můj oblíbený závod. Způsob, jakým se Tom Boonen rozloučil na Roubaix možná také hraje roli. Moc rád bych dovedl Wouta van Aerta, nebo jiného týmového kolegu, k vítězství na velodromu v Roubaix."

Wynants sice nebyl šampionem a vítězem, ale v každém týmu hrál důležitou roli. Jako týmový kapitán je ideálním kandidátem na trenéra a sportovního ředitele a na tuto novou roli už se připravuje. "Naši mladí závodníci pro jarní klasiky potřebují vést. Všichni můžou tvrdě závodit, ale taky musíte udělat správná rozhodnutí ve správný čas. Musíte se naučit, kdy za to vzít a kdy je lepší šetřit energii. Jak vybrat správnou pozici. Proto je dobré mít v týmu zkušeného závodníka, jako jsem já, který je může vést. I po konci kariéry chci tyto zkušenosti předávat." 

Jako trenér a sportovní ředitel začne u development týmu Jumbo - Visma. "Nejdřív se s nimi naučím všechno, co jako trenér potřebuji, než se přesunu do WorldTour týmu. Budu sice jezdit i na menší profesionální závody, ale Tour de France ještě nemám v plánu. Musím se o trénování hodně naučit. Musím složit ještě jednu zkoušku a pak budu mít svůj trenérský titul." 

Wynantse čeká od 7. července dvoutýdenní soustředění v rakouském Zillertalu, poté bude startovat na Czech Tour. "Těším se na společné tréninky po dlouhé době. Poslední měsíce jsem trénoval sám. Začnu závodit na Strade Bianche a pak pojedu Czech Tour s mladšími kluky. Ale moje role zůstává stejná, jsem kapitán pro klasiky. Naštěstí pro mě přijdou až na konci sezóny. V té době už budu určitě připraven."