Stalo se tak po osmi letech strávených v týmu Patricka Lefevera, během nichž se Lampaert vyprofiloval ve výborného klasikáře, časovkáře a týmového hráče v etapových závodech.

Vítězná časovka na Tour de France

V letošní sezóně dal o sobě vědět nejvíc při Paris-Roubaix a při Tour de France.

V posledním dlážděném sektoru Pekla severu spadl z druhé pozice po kontaktu s divákem, rozbil kolo a s velkou pravděpodobností tak přišel o stupně vítězů. Na Tour de France vyhrál překvapivě úvodní časovku a na jeden den si oblékl žlutý trikot.

Své časovkářské kvality potvrdil letos i vítězstvím ve třetí etapě Belgium Tour (2.Pro) a druhým místem na belgickém šampionátu v časovce, kde podlehl jen Evenepoelovi.

Z předešlých let se může chlubit 15 vítězstvími, z nichž nejcennější jsou vítězné etapy na Vuelta a España (2017), Tour de Suisse (2019) či Tour of Britain (2021), jakož i vítězné jednorázové závody Dwars door Vlaanderen (2017 a 2018) a Brugge-De Panne (2020).

Má také dva tituly belgického šampiona, v roce 2018 z hromadného závodu a v roce 2021 z časovky. Mezi jeho vítězné zářezy patří i celkové prvenství na Okolo Slovenska v roce 2019.

Mistrovství světa v Austrálii

"Vnímám tým jako svou rodinu a jsem vždy opravdu hrdý, když můžeme být úspěšní, a já věřím, že v nadcházejících letech přidáme úspěchy další," komentoval prodloužení smlouvy Yves Lampaert. "Chtěl bych poděkovat Patrickovi (Lefevere) za důvěru, kterou mi dal, a doufám, že mu ji splatím,“ 

"Když myslíme na jeho poslední rok, myslíme na to, co se stalo v Paříži-Roubaix, a na to, že byl ve žlutém na Tour de France, ale jeho celkový obraz zachycuje mnohem víc," řekl šéf týmu Patrick Lefevere. "Dosáhl některých velkých individuálních vítězství, ale také neúnavně pracuje pro ostatní a je obrovskou součástí našeho týmu a my jsme rádi, že ho tu budeme mít další tři roky."