První etapa Santos Tour Down Under vedla Glenelgu do Aldingy a měřila 110 kilometrů. Rovinatá etapa byla zajímavá především díky silnému větru a v závěru etapy se tým Trek-Segafredo pokusil roztrhat peloton na terezínu. To se úplně nepodařilo, hlavní pole se sice rozdělilo, ale nakonec opět sjelo. Silný vítr však měl vliv i na hromadný spurt. Ten byl dost neorganizovaný, cyklistky začaly spurtovat příliš brzo, což zcela vyhovovala Darii Pikulik (Human Powered Health). 

Polská závodnice se zkušenostmi a schopnostmi z dráhové cyklistiky měla v dojezdu nejvíce sil a nejlepší pozici a získala první vítězství ve WorldTour nejenom pro sebe, ale i pro svůj tým. Přesvědčivě porazila Claru Copponi (FDJ-SUEZ) a Georgii Baker (Jayco AlUla) a oblékla si dres vedoucí závodnice.  Díky bonifikacím vede o čtyři a šest sekund před Italkou Copponi a Australankou Baker. 

Dojezd 1. etapy TDU:

"Je to úžasný pocit vyhrát první závod WorldTour s mým novým týmem," řekla Pikulik po dojezdu. "Už před etapou jsem věděla, že můžeme vyhrát, a všichni mi věřili, takže je to opravdu krásný pocit a dodává mi to velkou motivaci."

Nikola Nosková má za sebou první start v dresu nového španělského celku Zaaf a dokončila na 34. místě s odstupem pouze 6 sekund.