V roce 2014, ve Slavkově u Brna, byly pro nás nejsilnější dva momenty, bohužel negativní pro distribuci informací v závěru závodu. Přišla průtrž mračen a přestaly fungovat fotoaparáty a pod náporem čtenářů nám spadl server. K tomu jedna zajímavost, náš přenos sledoval i člověk pracující pro poskytovatele webhostingu a při výpadku připojení se šel podívat u koho máme uložené stránky. Díky tomu netrvala náprava příliš dlouho.

Ale k samotnému závodu, co na něm bylo nejzajímavější? Asi souboj jezdců OPQS s Janem Bártou a Leopoldem Königem. Především Leopold König hodně chtěl vyhrát, ale zástupci belgického celku byli silně podporováni mladíky z Etixxu a nakonec to pro ně znamenalo první dvě místa a za nimi se umístil obhájce titulu Jan Bárta.

Původní reportáž najdete na roadcycling.cz/clanek/mistrovsky-zavod-muzu-zive


Asi nejsilnějším momentem ročníku 2015, který se odehrál v Žilině, byl brzký útok Romana Kreuzigera, ve spolupráci s Petrem Saganem to mohl i dotáhnout do vítězného konce. Ale protože jel na tréninkovém kole a to nebylo úplně v pořádku, souboje o titul se nakonec neúčastnil.

Foto Jan Brychta

Původní reportáž najdete na roadcycling.cz/clanek/mr-zilina-%E2%80%93-silnicni-zavod-zive


O rok později v roce 2016 se v Kyjově už spolupráce jezdců Tinkoffu Romanovi vyplatila a získal zde první domácí titul. Skupina česko/slovenských jezdců z ruského týmu vše udělala velice dobře a co naplánovali, to jim Peter Sagan zařídil.

Původní reportáž najdete na roadcycling.cz/clanek/live-fotoreportaz-zavodu-elite-a-u23


Žiar nad Hronom 2017 byl jeden z nejlepších mistráků a nasadil dalším pořadatelům laťku hodně vysoko. Závod se odehrál bez významného zásahu Petra Sagana do vývoje. Vepředu se vytvořila silná skupina velice brzo a jediným Slovákem byl Juraj Sagan, proto se ani Peter příliš neangažoval. Finále se odehrálo v souboji Zdeňka Štybara s Josefem Černým a bylo napínavé až do samého konce. Josef Černý byl Zdeňku Štybarovi důstojným soupeřem.

Původní reportáž najdete na roadcycling.cz/clanek/ziar-nad-hronom-silnicni-zavod-muzu-elite-a-u23-live


Ročník 2018 se odehrál v Plzni. Co bylo nejsilnějším okamžikem šampionátu? Dlouhý únik Petra Sagana, pro jeho pojetí cyklistiky ojedinělý. Nebo souboj českého týmu Elkov Author proti profesionálům. Pro nás Čechy asi ten souboj o český titul. Profesionálové z logiky věci neměli tak velkou kolektivní sílu a když Roman Kreuziger podlehl psychické marnosti a vývoj závodu neunesl, bojoval za profesionály už jen Zdeněk Štybar. Vyhrál Elkov, vyhrál Josef Černý a obrátil pořadí ze Žiaru nad Hronom.

Původní reportáž najdete na roadcycling.cz/clanek/mr-plzen-zavod-muzi-elite-a-u23-zive


Česká televize má ve svém schématu na ČT Sport živý přenos z neděle ve 14:00 na dvacet minut a potom v 16:30 75 minut přenosu, ale to už bude po závodě a tak se nebude jednat o Live vysílání. Proto sledujte RoadCycling, my budeme distribuovat aktuální informace od startu ve 12:00.

Nepodepsané foto Josef Vaishar/cycling.photography