Dnešní poslední etapa Ethias-Tour de Wallonie z Le Roeulx do Chapelle-lez-Herlaimont měřila předlouhých 215 km a obsahovala 7 úseků a la Paris-Roubaix. Dnes to tedy nebylo o vrchařích, ale o technice, hrubé síle a štěstí. Rozdíl mezi průběžně prvním Robertem Stannardem z Alpecin-Fenix a 14. v pořadí Harmem Vanhouckem z Lotto-Soudal činil před etapou 52 sekund, takže změnit se mohlo ještě mnohé.

10 km po startu se podařil denní únik. Ocitlo se v něm 16 lidí ze 14 týmů. Po dvou tu mělo UAE a TotalEnergies. Nejlépe postavenými v průběžné klasifikaci byli Dimitri Peyskens (Bingoal) +3:51, Matteo Trentin (UAE) + 5:57, Ben Turner (Ineos) +10:54 a vítěz včerejší etapy Davide Ballerini (Quick-Step) +14:51. Byl tu i Casper Pedersen jedoucí ve fialovém dresu nejlepšího ve sprinterské soutěži. Šance měl hned tři, ale všechny sprinterské prémie se nacházely mezi 160. a 190. km, kam bylo tedy dost daleko. 

Po 60 odjetých kilometrech měli k dispozici téměř 4 minuty. Pak ale přišla první vrchařská prémie, začal profilově obtížnější terén a náskok se začal krátit. A byl to Pedersen, který jako první skupinu v úniku opustil, byl pohlcen pelotonem a následně vzdal. To samé se stalo Biniam Girmayovi (Intermarché), který na jednom z dlážděných úseků tvrdě spadl a ze závodu také odstoupil.

60 km před cílem, kdy se peloton přiblížil na 50 sekund, se začala první skupina dělit. Vepředu zůstala pětice Ballerini, Turner, Trentin, Edward Theuns (Trek-Segafredo) a Dries Van Gestel (TotalEnergies). Tedy velmi silná skupina do tohoto terénu. 30 km před cílem si držela odstup kolem 40 sekund na peloton.

O 3 km dál se podařilo do první skupiny doskočit trojici Sep Vanmarcke (Israel), Luc Wirtgen (Bingoal) a Ben Healy (EF), který byl v té chvíli ze všech nejnebezpečnější, jelikož na vedoucího závodníka ztrácel "jen" + 2:58. Odstup pelotonu byl v té době však "pouze" 1 minuta.

V závěru se na čele osamostatnil Ballerini, Trentin, Vanmarcke a Theuns, ale 5 km před cílem měli sotva 10 sekund na peloton. Jejich snažení končilo 2 km před cílem, ale Ballerini s Vanmarckem to zkusili ještě jednou. Ani to ale nevyšlo. Jakmile byli dojeti hodně zredukovanou hlavní skupinou, atakoval k sólové akci Jan Bakelants (Intermarché) a o pár decimetrů svůj náskok uhájil až na pásku!

Robert Stannard stvrdil druhým místem celkové vítězství!