Jak bude letošní ročník vypadat?

Začne dvoukilometrovým prologem v centru Krnova 6. června. 

V pátek 7. června odstartuje etapa na Jesenickém náměstí a peloton se vydá přes Ramzovské sedlo, Žárovou a nejvyšší bod etapy Skřítek, kde se rozhodne o prvním držiteli dresu nejlepšího vrchaře. A do cíle bude závodníkům zbývat náročných 76 kilometrů s cílem na Náměstí míru v Rýmařově.

V sobotu 8. června začíná královská etapa v Krnově na Hlavním náměstí a závodníci se vydají přes Bruntál, Rýmařov, Tvrdkov, kde absolvují desetikilometrový náročný sjezd na rovinatou Hanou. Zde ale pořadatelé řeší budoucí rekonstrukci v obci Horní Libina ve směru na Hrabišín. "V případě uzavírky máme vymyšlenou objíždku s malým brdkem a převýšením 320 metrů. Závodníci se přesunou na horskou prémii na Hraběšice, kde se bude schylovat k finále, na dva výjezdy na Dlouhé stráně. U horní nádrže se rozhodne o vítězi etapy," říka za pořadatele Jaroslav Vašíček ze společnosti Jesenická Cyklistická.

Nejdelší je poslední nedělní etapa, která bude křižovat cyklisticky náročné Jeseníky. Start je na Masarykově náměstí v Jeseníku, odkud se peloton vydá směrem k Javorníku a zvlněným terénem podél polské hranice do Mikulovic. Tam se již závodníci začnou připravovat na první náročnou horskou prémii Rejvíz a poté až do cíle nebude ani kilometr roviny. Následují jesenické vrcholy Příčný vrch, Pustá Rudná, Rudná pod Pradědem, Hvězda, Lyra a Videlské sedlo, po nichž zbývá do cíle dvacet kilometrů. Zde minulý rok předvedl fantastický sólový únik pozdější vítěz Tadej Pogačar. A finále závodu opět obstará dvoukilometrové 12% stoupání před Priessnitzovu léčebnu, kde bude cíl letošního Závodu míru Grand Prix Priessnitz spa.


Vzpomeňme na minulý rok. Vítěz královské etapy na Dlouhé Stráně, Švýcar Marc Hirschi, se stal jak mistrem Evropy, tak i mistrem světa, když vybojoval vítězství i na náročné trati v Innsbrucku na a po skvělé sezoně zakotvil v týmu Sunweb. A celkový vítěz Slovinec Tadej Pogačar přidal vítězství i na Tour de l'Avenir a odešel do týmu UAE Emirates.

Již v říjnu loňského roku začaly přípravy na další ročník Závodu míru U23 Grand Prix Priessnitz spa a nyní nabraly vysokých otáček.

Potvrdilo se, že skvělé výkony na Závodě míru otevírají dveře do vrcholné profesionální cyklistiky. Bohužel v loňském roce nová generace českých závodníků nenavázala na skvělé výkony Michala Schlegela, Jana Hirta, Jana Černého a dalších.

Ale přichází další generace, Karel Vacek bere Závod míru U23 velice prestižně a profily etap by mu měly vyhovovat, i když je v kategorii nováčkem a v Jeseníkách se opět sejde opravdu světová špička.

Foto Jan Brychta a Josef Vaishar, grafika pořadatelé