O náročné trati jsme psali před 14 dny, nyní se zaměříme na startovní listinu a další podrobnosti o závodě.

Vedle Tour de l´Avenir a letos nově zařazeného závodu v Kamerunu, který se jel od 31. ledna do 4. února, je Závod míru U23 dalším etapovým závodem kategorie U23 nejvyšší úrovně. UCI připravuje v této kategorii velké změny a pozitivní posun v hirearchii závodů.

Náš ZMU23 získal na další dva roky licenci N.cup, což je pro českou cyklistiku určitě velká pocta. Na tiskové konferenci k závodu řekl prezident svazu Petr Marek k závodu: 

„Závod míru je velkým přínosem pro silniční cyklistiku vzhledem k obsazenosti a účasti zahraničních týmů, je to jeden z největších závodů u nás. Jsem rád, že takový závod se u nás pořádá a musím poděkovat pořadatelům a zástupcům Olomouckého kraje, kteří závod podporují.“

A je opravdu zajímavé sledovat mnohdy profesionály týmů WorldTour čistě v reprezentačních dresech v etapovém závodě. Možná je to společně s francouzským l´Avenirem zajímavá cesta, jak dát nový rozměr závodům nižší kategorie, v konkurenci nejvyšší ligy WorldTour a UCI si to pod novým vedením uvědomuje. Závod míru a Tour de l´Avenir byly největšími amatérskými závody světa, v té době čtrnáctidenní závody prověřovaly nejlepší amatéry, v případě francouzského závodu i mladé profesionály.

Nová snaha UCI je pozitivní krok v kategorii pod třiadvacet let, která se nevyvíjí úplně optimálně, ale kterou cyklistika určitě potřebuje. Nejde stavět jen na světové nejvyšší lize WorldTour, potřebujeme i národní Tour s mezinárodním dopadem, ale také úplně domácí ligu, zaměstnávající domácí cyklisty. 

Závodu míru U23 Grand Prix Priessnitz spa 2018, jak zní plný letošní název závodu, přivede do Jeseníků 22 národních celků.

V celkovém rankingu UCI hodnotí jen národy a zde po závodě v Kamerunu a jarních jednodenních závodech vede Německo (40 bodů), před Francií (36) a Rwandou (35). Jenže v Jeseníkách půjde o úplně jiný závod, etapový a horský. Dají se tedy očekávat jiní vítězové etap a další adepti na první místo v celkové klasifikaci.

První závod N.cupu na africké půdě vyhrál Rwanďan Joseph Areruya, člen francouzského celku Delko Marseille Provence KTM.

Potom přišly evropské klasiky. Gent-Wevelgem vyhrál Slovinec Ziga Jerman jezdící za domácí Ljubljana Gusto Xaurum a je přihlášený i na český etapák. Na Ronde van Vlaanderen Beloften zvítězil Australan James Whelan, člen týmu Drapac EF Cycling a nizozemský ZLM tour se stal kořistí Itala Matteo Moschettiniho, jinak závodícího v celku Polartec-Kometa. To je tým bývalých závodníků Alberta Contadora a Ivana Bassa a Moschettini má již podepsanou dvouletou smlouvu v týmu Trek - Segafredo.

Nadějné profesionály můžeme očekávat i na naší půdě. Mnohdy jde o členy development týmů připravující mladíky pro WorldTour. Příkladem je americký Hagens Berman Axeon, z tohoto týmu uvidíme v barvách reprezentace USA Edwarda Andersona, Colea Davise a Zeka Mostova. Gage Hecht a Alex Hoehn jsou členy týmu Aevolo a Conor Schunk týmu CCB Foundation-Sicleri.

Ale z týmu Axela Merckxe Hagens Berman Axeon uvidíme také João Almeidu, Iva Oliveiru - vloni vyhrál prolog v Krnově, i jeho bratra Ruie Oliveiru v portugalských barvách. A z tohoto týmu je i Mikkel Bjerg, mistr světa v časovce startující za dánskou reprezentaci.

Uvidíme, jak se bude předběžná startovní listina shodovat s tou konečnou, přeci jen mají ještě reprezentační trenéři čas na změny. V českých reprezentačních trikotech pojedou Závodu míru U23 Grand Prix Priessnitz spa: Jakub Otruba, Jiří Petruš, Pavel Gruber, Roman Lehký, Matěj Štibingr a Jan Rajchart.

Na tiskové konferenci v Praze se k sestavě vyjádřil reprezentační trenér Tomáš Konečný: „V posledních letech jsme zde sbírali úspěchy, buď etapové, nebo díky Michalu Schlegelovi také v celkovém hodnocení. Letos ale nebude lehké na to navázat. V nejlepší formě teď mezi závodníky do 23 let je určitě Jakub Otruba, ten by tedy měl být i lídrem sestavy. Navíc je z Olomouce, takže pro něj, ale určitě i pro ostatní, bude velkou motivací předvést se před domácím publikem. Doma je tu také Jiří Petruš, který to v Jeseníkách dokonale zná. Sestavu pak doplní Pavel Gruber, Roman Lehký, Matěj Štibingr a Jan Rajchart.“  

Vloni zvítězil Belgičan Bjorg Lambrecht, od letošního roku člen týmu Lotto Soudal. Druhý skončil Dán Niklas Eg, který letos jezdí za Trek - Segafredo a vloni byl členem Virtu Cycling. Z tohoto ambiciózního dánského celku letos uvidíme reprezentanty Jespera Schultze a Mikkela Frolicha Honoreho. Na místě třetím skončil vloni jen vteřinu za Egem Čech Michal Schlegel.

Předběžnou startovní listinu najdete ZDE


Průběh etap můžete sledovat na Twitterovém účtu fotografa Josefa Vaishara, je ale zaměřen na propagaci závodu v zahraničí a proto je komentář v anglickém jazyce, podobně jako při Závodu míru juniorů.

Foto Jan Brychta/svetcyklistiky.cz