Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) odjel z první skupiny asi dva a půl kilometry před cílem. Tři kilometry před cílem zaútočil Tim Wellens (Lotto Soudal), kterého ještě pokryl Greg Van Avermaet (CCC), ale na Štybarův následující nástup už nikdo zareagovat nedokázal. 

Ve spurtu skupiny byl nejrychlejší Greg Van Avermaet, třetí skončil Tim Wellens, čtvrtý Alexej Lucenko (Astana) a pátý Dylan Teuns (Bahrain Merida). 

Zdeněk Štybar byl z triumfu nadšený: Zdeněk Štybar byl z vítězství nadšený: „Cítil jsem se dobře celý den, ale nikdy nevíte. Byl to hodně silný únik, ale stále jsem měl týmové kolegy ve skupině za námi a těžil jsem z toho. Teprve předevčírem jsem se na tiskové konferenci dozvěděl, že Quick-Step nevyhrál Omloop už čtrnáct let, což je neuvěřitelné. Jsem šťastný, že jsem dokázal vyhrát, pro tým, ale taky pro sebe. Loni jsem byl blízko stejnému vítězství a jsem šťastný, že se to konečně podařilo.“

Greg Van Avermaet samozřejmě nebyl spokojený s výsledkem, ale se svým výkonem ano: „Jsem spokojený s tím, jak závod probíhal. Odjeli jsme dost brzo, už na Molenbergu, ve velké skupině, ale nakonec vydrželi vepředu jen nejsilnější a tak to mám rád. To mi vyhovuje. Nakonec to nestačilo, když se začalo nastupovat, ale celkově jsem spokojený s formou a nemyslím si, že bych mohl jet jinak.“

„Zkusil jsem Štybara hned dostihnout, ale dorazil jsem předtím nástup Wellense a v takovém dojezdu s pěti závodníky je to na tom nejrychlejším, aby dotahoval nástupy a to mě v závěru trochu zničilo. Celkově jsem se závodem spokojený. Zkusil jsem dobré útoky na Muuru a Bosbergu a na konci jsem zkusil ještě jeden. Ale důležitá je kondice. Viděl jsem, že někteří kluci trpěli a já byl pořád čerstvý. Doufám, že formu udržím co nejdéle, nejdříve na Strade Bianche a pak na další klasiky.“

loading...


Vývoj závodu

Zdeněk Štybar byl celý závod velmi pozorný a byl u všeho důležitého. 40 kilometrů před cílem, ve stoupání Molenberg, se z pelotonu uvolnila početná skupina plná velkých favoritů. Štybar ve skupině nechyběl a byl zde i jeho týmový kolega Yves Lampaert. Dále ve skupině pracovali Greg Van Avermaet, Alexej Lucenko, Tim Wellens, Wout van Aert (Jumbo - Visma) a mnozí další. Naopak chyběli Niki Terpstra (Direct Energie), Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), MIchael Matthews (Sunweb) a další. 

Poté se docela dlouho neútočilo, rozhodující útok přišel až 29 kilometrů před cílem. Nejdříve v první skupině spadl Tiesj Benoot (Lotto Soudal) a poté Greg Van Avermaet skupinu roztrhal- Šrybar se držel na jeho zadním kole a za ním se udrželi také Lucenko, Wellens, Teuns a Daniel Oss (BORA-hansgrohe).

Od té chvíle začala čelní šestice navyšovat náskok. Tým Sky se snažil stahovat ve druhé skupině, ale marně. 20 kilometrů před cílem by rozdíl 17 sekund. Do slavného stoupání Kapelmuur za Geraardsbergenem najížděl jako první Zdeněk Štybar, po něm opět převzal iniciativu Van Avermaet, ale odpadl pouze Oss. NIki Terpstra se ve druhé skupině snažil vrátit do čela, ale nepodařilo se mu to. 

Pětičlenná skupina najela do posledního hellingu Bosberg s dobrým náskokem. Hrdinou závodu byl jednoznačně Greg Van Avermaet, který opět zaútočil. Štybar neváhal a držel se ho za každou cenu. Lucenko, Wellens a Teuns už měli malou díru, ale na vrcholu se skupina sjela. 

Zbývalo 12 rovinatých kilometrů do Ninove. Skupina udržovala náskok přes půl minuty a stále dobře spolupracovala, ačkoliv Wellens střídal jen velmi neochotně. 7,5 kilometru před cílem zkusil další útok Greg Van Avermaet, ale soupeři ho odjet nenechali. Wellens nastoupil 3 kilometry před cílem a pokrýt ho musel Van Avermaet. Vzápětí se zvedl Štybar a opět nejdříve reagoval Van Avermaet, jenže síly už neměl a ostatní soupeři ho sami stíhat nechtěli. 

A tím bylo rozhodnuto. Skupina za Štybarem nespolupracovala, pouze kilometr před cílem zkusil zaútočit Teuns, ale bez výsledku a český cyklista si dojel pro první velké vítězství na kostkách. Pro druhé místo si dojel Van Avermaet, třetí skončil Wellens a překvapivě až čtvrtý skončil papírově nejrychlejší Lucenko. 

Foto Sirotti