Saudi Tour měla centrum v Al-´Ula, starověkém oázovém městě, které má velmi důležité místo v historii islámu a jehož okolí tvoří pozoruhodná krajina skal, kaňonů a vádí, obsahující jedinečnou koncentraci vzácných artefaktů, skalních obydlí a hrobek. V anglické stylizaci je AlUla jedním ze dvou nejdůležitějších nápisů na dresech australského týmu. Bylo tedy jasné, že cílem týmu bude závodit tak, aby byl sponzor spokojen.

Připomeňme si, že ten, na koho tým jel především, sprinter Dylan Groenewegen první etapu vyhrál, v druhé rozhodla o jeho druhém místě až cílová kamera a v páté se řítil ještě sto metrů před cílem na první pozici, ale ve stoupavém dojezdu mu síly došly a bylo z toho 4. místo. Na zisk červeného dresu nejlepšího v bodovací soutěži to ale stačilo.

Dylan Groenewegen za Lukou Mezgecem

Tým byl poskládaný kolem Groenewegena tak, aby tu byli lidi na práci v průběhu etap a pak ti, jejichž hlavním úkolem bylo připravit Dylanovi co nejlepší pozici do spurtu. 22letý Švýcar Balmer a stejně starý letošní nováček Němec Engelhardt patřili mezi ty prvně jmenované. Letošním nováčkem je i Elmar Reinders, i když jemu je už 30 let a je to především muž do koncovek. Vedle nich tu byli tři zkušení borci. 31letý Lukas Pöstlberger, univerzál a tempař, 34letý Luka Mezgec, klasikář s velmi dobrým závěrem, a konečně náš Zdeněk Štybar, který tu byl ve svých 37 letech nejstarší z týmu.

Přednosti Zdeňka všichni známe. A on je tu také předvedl. Jednak v koncovkách sprinterských etap coby předposlední rozjížděč ve vláčku pro Groenewegena a potom ve třetí etapě, když v prudkém výjezdu, které předcházelo cílové mírnější pasáži, razantně atakoval a pokusil se v režimu hop nebo trop o etapový úspěch. Hop se nekonal, ale ani trop, protože etapu dokončil v čase vítěze. Nakonec mu to dalo na 25. místo a 3 UCI body.

(Zleva) Groenewegen, Pöstlberger, Štybar, Mezgec, Balmer, Reinders, Engelhardt

Oslovili jsme Zdeňka, abychom nahlédli na tento exotický etapák z pohledu zevnitř a zároveň zjistili, jak to má Zdeněk s momentální výkonností a jaký má plán dalších závodů.

Takže spokojenost týmu s výsledky a způsobem prezentace? "Saudi Tour se nám povedla, vyhráli jsme jednu etapu, v druhé byl Dylan na fotofiniš druhý, to byla samozřejmě škoda. V poslední etapě byl na Dylana dojezd možná trošku těžký, ale my jsme udělali maximum, abychom ho dovezli dopředu na správné pozici a to se nám povedlo. Myslím, že tým byl s naším vystoupením spokojený. Jak s výsledky, tak stylem závodění."

Vlastní pocity ze závodu? "Byl to můj první závod s Jayco AlUla. Zatím jsem nadšený, všechno tady funguje, moc se mi tu líbí, dobří kluci, dobrá parta. Takže se těším na další závody, jak to bude vypadat, jak budeme závodit, s jakou taktikou atd."

Zdeněk Štybar uprostřed

S formou je spokojenost? "Nevím, jestli mám být spokojený, spíš potřebuji ještě nějaké věci dopilovat, ale jsme na začátku února, tak je ještě trochu času dotáhnout poslední detaily. Příležitost k tomu bude od následujícího týdne, kdy budu společně s týmem trénovat ve Španělsku."

A nejbližší závodní program? "Ve Španělsku budu trénovat až do Omloop Het Nieuwsblad. Pak bych měl jet Strade Bianche a Tirreno-Adriatico. Alespoň to mám v plánu, ale pokud nestojím na startu, tak to samozřejmě jisté není."

Budeme se těšit a přejeme, ať se daří!

loading...