Úvodní 189 km dlouhá etapa z Orihuely do Altey patřila mezi náročnými k těm relativně lehčím. Prvních 100 km vedlo v podstatě po rovině. Pak se najelo od moře do kopců. Následovaly dvě po sobě jdoucí vrchařské prémie v nepravidelných stoupáních, sice přesahujících délkou 10 km, ale nijak extrémního průměrného sklonu. Z vrcholu té druhé zbývalo do cíle ještě 25 km a ty se odehrály převážně ve sjezdu či jen v mírně zvlněném terénu, směřujíc zpátky k mořské hladině.

Po startu se oddělila pětice jezdců druhodivizních týmů: Carretero (Kern Pharma), Isasa (Euskaltel), Lucca (Bardiani), Okamika (Burgos) a Vanhoof (Flanders-Baloise). Byly jim dovoleny maximálně 3 minuty. V průběhu stoupání na první vrchařskou prémii byli dostiženi.

Na vrcholu byl první Marc Soler (UAE) před Damianem Carusem, Mikelem Landou (oba Bahrain) a Laurensem De Plusem (Ineos). Na druhé brali body Gino Mäder (Bahrain), Mikel Landa, Marc Soler a Wout Poels (Bahrain). Bylo zřejmé, který tým byl nejaktivnější na čele hlavní skupiny. Zřejmé bylo i to, že Soler si po etapě oblékne dres nejlepšího vrchaře.

S blížícím se cílem se na čele první skupiny o zhruba 60 lidech začaly objevovat dresy Jumbo-Visma, Movistaru a Intermarché. Právě tyto týmy větřily šanci na etapový úspěch přes Kooije, Girmaye a Garciu Cortinu. Do závěrečného sprinterského souboje se na čele letícího balíku zapojili i cyklisté Bahrainu pro Freda Wrighta a Astany.

García Cortina, Rojas a Aranburu

Nejlépe si nakonec počínal Biniam Girmay z Intermarché, což tento tým posunulo do čela průběžného žebříčku v počtu získaných vítězství v letošním roce. Po třech na Mallorce (Costa, 2x Goossens) přidal Girmay dnes čtvrté.

Vyhrál poměrně jasně před Olavem Kooijem a trojicí Movistaru García Cortina, Rojas a Aranburu. Čas vítěze byl připsán 62 závodníkům. Z širšího okruhu favoritů celkového pořadí ztratil pouze Carlos Rodríguez z Ineosu (+1:32 min).

Mimořádně silná sestava Bahrainu zatím dosáhla jen toho, že za Solerem se ve vrchařské soutěži srovnali čtyři jezdci tohoto týmu a že jako jediní dorazili v komplet sestavě do cíle v první skupině.

"Ze zákrytu jsem neviděl dobře, jak daleko ještě zbývá na pásku. Takže jsem zahájil spurt dost daleko, nějakých 300 yardů. Jsem rád, že jsem pro tým vybojoval toto cenné vítězství," řek vítěz etapy, 22letý Eritrejec, který loni v průběhu sezóny vyhrál mj. Gent-Wevelgem a etapu na Giru a letos ze tří lednových závodů na Mallorce obsadil jednou druhé a jednou třetí místo.