Desátý ročník jednorázového závodu kategorie 1.2. Na startu 26 týmů. Z kategorie ProTeams italské Bardiani. 17 Conti týmů, výběr Bulharska a zbytek klubové celky.

Tři české týmy. ATT Investments v sestavě Räim, Chýle, Schuran, Stránský, Jakoubek a Petruš. Elkov-Kasper v sestavě Bárta, Mráz, Obdržálek, Lukeš, Přidal a Telecký. Závodní premiéru si tu odbyl Tufo-Pardus Prostějov: Holec, Vávra, Vinklárek, Pokorný, Mazel, Koblížek. V sestavě nového slovenského kontinentálního týmu RRK Group nastoupil z českých závodníků Voltr. Češi tak tvořili po domácích Slovincích (25) a Italech (23) třetí nejpočetnější národností skupinu.

Jel se čtyřikrát velký okruh s dvěma kratšími a jedním delším stoupání o délce 3 km a průměrném sklonu 6,8 % a poté třikrát malý okruh.

Obvykle se tu prosazují sprinteři. Fortin (aktuálně Maloja), Kump (tehdy v dresu Adria Mobil, již ukončil kariéru), Rajovič (Bahrain) či Auer (WSA KTM) jsou toho dokladem.

Favority letošního ročníku tedy byli Colnaghi (Bardiani), Proc (Santic), Finkšt (Adria), Murias (Voster) nebo Potočki (Ljubljana), z českých týmů bylo teoreticky možno čekat nejvýše Mihkela Räima a Richarda Holce. U mladíků v sestavách Elkov-Kasper a Tufo-Pardus Prostějov, z nichž sedm ještě loni jezdilo v juniorech a k nimž se řadí z ATT Investments ještě Chýle, bylo těžko odhadovat, čeho všeho budou schopni.

I letos došlo na souboj sprinterů, z něhož vyšel vítězně Polák Bartlomiej Proc z týmu Santic-Wibatech. Je mu 23 let a je to jeho premiérové vítězství na závodech UCI. Letos byl 5. v Umagu a 6. v Poreči a dvě umístění do desítky si zapsal i v Istrian Spring Trophy.

Čas vítěze obdrželo 40 závodníků, mezi nimi tři z ATT Investments (Räim, Jakoubek, Petruš) a dva z Elkov-Kasper (Bárta, Obdržálek). Nejvíce jezdců v čase vítěze mělo Bardiani a Tirol KTM  (4), po třech pak vedle ATT Investments také China Glory, italský Friuli a domácí Ljubljana. 

V cíli bylo klasifikováno 81 závodníků, u 66 je uvedeno DNF, tedy nedokončil. Mezi nimi kompletní tým Tufo-Pardus Prostějov, z RRK Group dokončil právě jen Martin Voltr.

Nejlépe umístěným z českých týmů byl Mihkel Räim (na snímku) na 11. místě, do dvacítky se vešel ještě Tomáš Jakoubek (18.).

"Snažili jsme se pokrývat nástupy a vytvořit prostor pro Mihkela, což se nám dařilo. Nakonec to dalo na 11. místo. Z vystoupení kluků mám ale velmi dobrý pocit," řekl k závodu sportovní ředitel ATT Investments Jaromír Friede.

"Na naše kluky to bylo hodně rychlé, protože jsou to prvoročáci a teprve se musejí na tu rychlost adaptovat. Když to ale zhodnotím celkově, tak na to, že jsou čtyři z nich prvním rokem v kategorii do 23 let, jeli všichni dobře,“ poznamenal k vystoupení jezdců Elkov Kasper sportovní ředitel Vladimír Vávra.