loading...

O smrti slavného Raymonda Poulidora jako první informoval francouzský deník l´Equipe na sociálních sítích. 83 letý Francouz byl hospitalizován už 8. října kvůli celkové únavě organismu, ale později se jeho stav zlepšil podle informací od rodiny. Děda Mathieu van der Poela zemřel v úterý 12. listopadu. 

Raymond Poulidor nebyl takovým šampionem jako jeho největší soupeři, byl však možná nejpopulárnějším francouzským cyklistou historie. Poulidor sváděl bitvy především s Jacquesem Anquetilem a později také s Eddym Merckxem. Osmkrát se dostal na pódium Tour de France, ale nikdy nevyhrál a nikdy neoblékl žlutý dres, ani na jediný den. 

"Je téměř nemožné nedat mi tu přezdívku "věčně druhý", když se podívate na můj seznam výsledků. Často jsem skončil druhý, ale jsem s tím smířený. Dosáhl jsem skvělých výsledků. A když skončíte na druhém místě, pak bohužel byl v ten den jeden soupeř silnější," cituje Raymonda Poulidora belgická Sporza. 

Jacques Anquetil vítězil a byl největším závodníkem své doby, ale v popularitě na Raymonda Poulidora nestačil. Věčně druhý Poupou uměl své oblíbenosti využít, propagoval různé výrobky, sbíral startovné a vydělával víc než pětinásobný vítěz Tour de France. 

Ale i Poulidor získal několik velkých vítězství. V roce 1964 ovládl španělskou Vueltu, v roce 1961 vyhrál Milán - Sanremo a v roce 1963 Valonský šíp. Dvakrát vyhrál Paříž - Nice a Critérium du Dauphiné. Nejdůležitějším závodem pro něj však byla domácí Tour, kde se osmkrát dostal na pódium. Třikrát skončil druhý a pětkrát třetí. Třikrát ho porazil Eddy Merckx, dvakrát Jacques Anquetil a jednou Felice Gimondi, Lucien Aimar a Lucien Van Impe.    

Také však vyhrál sedm etap na Tour de France a čtyři na Vueltě. Jeho profesionální kariéra trvala dlouhých 18 let. Později byl ambasadorem Tour de France a hlavního sponzora závodu Crédit Lyonnais. Jeho dcera se provdala za Nizozemce Adrieho van der Poela, vítěze monumentů Kolem Flander a Lutych - Bastogne - Lutych a cyklokrosového mistra světa. Poulidor je tedy dědečkem slavného Mathieu van der Poela.