I když se jede pod Vysokými Tatrami, tak letošní etapy budou nahrávat sprinterům a těch zvučných jmen má být při Okolo Slovenska hned několik. Bude to jejich boj o etapy, ale dost pravděpodobně i o celkové vítězství, protože v rovinatých etapách budou bonifikační vteřiny velice důležité.


První den jsou v Bardejově na pořadu hned dvě etapy, což už na větších závodech nebývá obvyklé. Ale slovenští pořadatelé chtějí dostat na televizní obrazovky alespoň časovku, která není tak technicky a finančně náročná na výrobu a představit slovenskému publiku letošní účastníky. 

Středeční - dopolední etapa se jede z Bardejova do Bardejova, etapa měří 138 kilometrů a start je na náměstí (zapsaném v UNESCO) v 9:00, cíl plánují pořadatelé kolem dvanácté hodiny.

Profil je zvlněný, ale dá se očekávat spurt pelotonu, poslední stovky metrů jsou ovšem velice technické.


Také odpolední časovka na 7,4 kilometru je technická, první závodník vyjede v 15:30, posledního bychom měli vidět v cíli kolem 18 hodiny.


Ve čtvrtek je v programu nejdelší etapa z Bardejova do Ružomberoku s délkou 226,6 kilometru, start je plánován na 12:30 a cíl kolem 18 hodiny.

Etapa sice vede pod Tatrami, ale z Štrbského plesa je daleko do cíle a opět to bude v závěru sprinterská záležitost, ale zase na cyklisty čeká technicky složitý dojezd.


Páteční etapa z Rožumberoku do Hlohovce je velmi dlouhá, měří 200,6 km, na start se cyklisté postaví ve 12:30 a cíl by měli vidět kolem 17. hodiny.

Profil je převážně rovinatý a vhodný pro sprintery. Ale hodně technický a ještě umocněný cílovým stoupáním dlouhým půl kilometru.


Závěrečná sobotní etapa vede z Hlohovce do Senice, tedy především moravští fanoušci mohou vidět kvalitní profesionální účastníky naživo. Etapa je dlouhá 142 kilometry a začíná v 10:20, cíl by měl být kolem 13:40. V závěru se jedou dva 24 kilometry dlouhé okruhy.

Také zde uvidíme sprinterský dojezd, ale kousek za Senicou je atraktivní stoupání Brestová, kde můžete závod vidět živě a na kole se stačíte vrátit do Senice na závěrečný sprint, který tentokrát není technicky náročný.


Na Slovensko se chystají profesionální celky se silnými sprintery a tak se dá očekávat, že si pohlídají situaci a nedopustí žádný rozhodující únik a zvýší šanci pro celkové vítězství. Žádný rozhodující únik se v tak silné konkurenci sprinterských týmů nedá očekávat. O letošním vítězi bude pravděpodobně rozhodovat časovka a bonifikační sekundy. I to může přinášet zajímavé souboje a napínavý boj o vteřiny až do samotného konce.

grafika pořadatelé