Costa před letošní sezónou po dlouhých devíti letech opustil UAE Emirates (dříve Lampre), kde se mu vlastně vůbec nedařilo tak, jako v první části profesionální kariéry v dresu Movistaru. Během angažmá ve Španělsku se stal mistrem světa, vyhrál tři etapy na Tour ale France a několik ročníků Okolo Švýcarska, ale po odchodu do Lampre jeho úspěchy postupně brzdily a od roku 2016 už mezi světovou špičku nepatřil.

Letos se mu to podařilo částečně zlomit, stal se nejlepším jezdcem Intermarché-Circus-Wanty a belgický tým měl o jeho služby zájem i nadále, jenže mu nezbylo dostatek peněz. Rozpočet týmu se pro příští rok o něco zmenšil, protože sponzor Circus snížil svou podporu a na Costu nezbyly finance. Portugalec se proto ve 37 letech stěhuje podruhé během dvou let. 

20230910VUE02002-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY-2.jpg

A míří do týmu, který před další sezónou významně omlazuje kádr a kde se schází spousta velmi talentovaných cyklistů. Přichází hned šest jezdců z kategorie U23 a někteří z nich patří k těm nejlepším. Archie Ryan, Darren Rafferty a Lukas Nerurkar jsou výborní vrchaři a je to docela nepochopitelné, že po nich nesáhly bohatší týmy. Ryan vyhrál etapu na Tour de l'Avenir a loni skončil čtvrtý celkově, Rafferty zase vyhrál prestižní etapák Giro Ciclistico della Valle d'Aosta - Mont Blanc a Nerurkar vyhrál horskou etapu na Giro d'Italia U23. Velmi talentovaný je taky Brit Jack Rootkin-Gray, vítěz etapy na Závodě míru. Reprezentant Nizozemska v kategorii U23 Jardi Christiaan van der Lee má také slibnou budoucnost, což platí taky o Markelu Belokimu, stále ještě juniorovi a synovi slavného Joseby Belokiho. 

EF naopak opouští spousta zkušených cyklistů, například Magnus Cort. Se závoděním definitivně končí Jens Keukeleire a smlouva nebude prodloužena ani dalším třicátníkům. Proto je příchod jednoho z nejzkušenějších mužů profesionálního pelotonu důležitý. "Každý, včetně mě, může vedle mladších kolegů růst. Já rostu každým rokem, učím se navzdory svému věku. Je pravda, že rád pomáhám a radím, ale také se rád učím a zdokonaluji," říká Costa o přestupu. 

1126858556.jpg

"Profesionálem jsem už asi 17 let a jsem z toho stále stejně nadšený jako před 15 lety, kdy pro mě cyklistika byla vším," říká. "Každý rok se chci zlepšovat. Cílem je přidat další vítězství. Tuto sezónu jsem zahájil vítězstvím a skončil ji vítězstvím, to mi přináší další motivaci pro příští rok. Chci pokračovat stejným směrem. To je můj cíl," dodává. 

Podle Jonathana Vaughterse, šéfa EF Education-EasyPost, jsou Costovy zkušenosti velmi cenné pro celý tým: "Jezdec jako Rui, který závodí ve WorldTour už tolik let, ví, jak vyhrávat. Umí téměř každou dobrou příležitost a únik proměnit ve vítězství. Jeho zkušenosti budou pro tento tým velkým přínosem. V příštím roce u nás bude mezi profesionály debutovat několik jezdců a Rui pro ně bude neocenitelným mentorem."