Del Toro byl aktivní po celou etapu, snažil se sbírat bonusové sekundy na rychlostních prémiích, na té první získal jednu sekundu za třetí místo za uprchlíky a na druhé prémii už zareagoval tým Jayco AlUla a proti Del Torovi postavil sprintera Caleba Ewana, aby jezdce UAE Emirates o tu jednu sekundu obral. 

Jenže Del Toro si svůj největší trumf schoval na úplný konec závodu. Ale vraťme se nejdřív na úplný začátek etapy. Do dlouhého úniku se opět dostala pouze dvojice cyklistů, tentokrát to byl australský reprezentant Luke Burns a s ním Nizozemec Jardi Christiaan van der Lee, nováček v dresu EF Education-EasyPost. 

1145517860.jpg

Burns a Van der Lee získali až téměř sedm minut náskoku, ale poté už začal tým Jayco AlUla kontrolovat průběh a odstup rychle klesal. Vedoucí duo si aspoň mohlo rozdělit rychlostní a vrchařské prémie. Burns vyhrál dvě prémie na vrcholu stoupání Fox Creek a na jedné byl druhý, takže se posunul do čela vrchařské soutěže. 

Týmu Jayco AlUla ve stíhání uprchlíků pomáhaly celky Ineos Grenadiers a Bora-Hansgrohe a 20 kilometrů před cílem byli Burns a Van der Lee dostiženi. Před cílem však stál ještě jeden výjezd na Fox Creek a sprinteři tedy neměli jistotu, že se utkají o vítězství v hromadném dojezdu. Pieter Serry (Soudal Quick-Step) rozjel tempo pro Juliana Alaphilippa, ale byl to Luke Plapp (Jayco AlUla), kdo se odhodlal k útoku. Zareagoval Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), zatímco lídr závodu a vítěz první etapy Sam Welsford (Bora-Hansgrohe) z pelotonu odpadl.

Plapp a Narvaez nedokázali efektivně spolupracovat a v úniku je vystřídal americký mistr Quinn Simmons (Lidl-Trek) s Francouzem Bastienem Tronchonem (Decathlon AG2R La Mondiale). Jejich náskok nebyl velký, ale udrželi se na čele až do posledního kilometru. Peloton vedený týmem Israel-Premier Těch už je skoro měl, když v tom tvrdě zaútočil Del Toro. 

Mexičan rychle získal solidní náskok a udržel za sebou celou skupinu s finišujícím sprinterem Corbinem Strongem (Israel-Premier Tech). Dokonce měl dost času, aby se mohl začít radovat pár metrů před cílovou páskou. Za druhým Strongem dojel jeho týmový kolega Stephen Williams a až za ním skončili Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) a Caleb Ewan.

1145416602.jpg

Del Toro po dojezdu nedokázal najít slova, která by popsala jeho první profesionální vítězství. "Je to opravdu neuvěřitelné, šílené... Opravdu nevím. Co to pro mě znamená? Nevím, jsem hodně dojatý. Už loni to bylo nevyzpytatelné, ale tohle... Promiňte, opravdu nevím, co říct."

V etapě si připsal celkem jedenáct sekund bonifikace a posunul se do čela průběžného pořadí, 2 sekund před Strongem a 7 sekund před Girmayem a Williamsem. 

Mathias Vacek (Lidl-Trek) dojel v čase vítěze na 65. místě, Pavel Bittner (DSM-Firmenich PostNL) ztratil 59 sekund a Josef Černý (Soudal Quick-Step) 5:39. Vacek na 31. místě průběžného pořadí ztrácí 11 sekund na Del Tora, stejně jako většina jezdců na celkové pořadí.