Del Toro rozhodl o celkovém vítězství až v poslední etapě francouzského etapáku. Podařilo se mu ujet Američanovi Matthewovi Riccitellovi. Jednadvacetiletý cyklista týmu Israel-Premier Tech nastoupil do závěrečné nedělní etapy ve žlutém trikotu, ale v polovině etapy ho skupina favoritů utrhla. Po ztrátě několika minut přišel nejenom o vítězství, ale také pódium. Nenavázal tak na jediného amerického vítěze l'Aveniru, kterým je legendární Greg LeMond. 

Etapu vyhrál Ital Giulio Pellizzari, Del Toro skončil druhý a stal se prvním mexickým jezdcem, který vyhrál celkové pořadí Tour de l'Avenir. Podle zákulisních informací se o něj uchází několik týmů WorldTour. Nejvíc se mluví o UAE Emirates, ale žádné bližší informace nejsou známy. 

Pellizzarimu vítězství v etapě pomohlo posunout se na druhé místo celkově, jeho krajan Davide Piganzoli dokončil na třetím místě. Riccitello se propadl na čtvrté místo, na třetího ztratil pouhých 16 sekund.

Mexičana nezastavila ani týmová časovka

O Del Torovi se mluvilo už před startem závodu, zazářil totiž nedávno na Giro Ciclistico della Valle d'Aosta - Mont Blanc. V tomto horském závodě obsadil třetí místo celkově, ale ve Francii ho mělo zastavit týmová časovka. Mexiko totiž nemohlo v chronomoteru na 26,5 km stačit na jiné favority a to potvrdilo. Del Toro s týmovými kolegy ztratil 2 minuty na vítězné Dány. Ovšem na Riccitella v tu chvíli ztrácel jen 27 sekund. A to se ukázalo jao zásadní, protože v následujících horských etapách byli Riccitello a Del Toro nejlepší.

V 6. etapě s cílem na Col de la Loze, 23 km dlouhém stoupání, ujeli tito dva všem. Vyhrál Del Toro, zatímco Riccitello si oblékl žlutý dres s náskokem 25 sekund před Piganzolim a 26 sekund před Del Torem.

Naděje Riccitella na celkové vítězství výrazně stouply v horské časovce na 11 km s cílem v Les Karellis. Závodníci museli překonat 900 metrů převýšení a to velmi lehkému Američanovi vyhovovalo. Účastník letošního ročníku Giro d'Italia porazil Piganzoliho o 40 sekund a Del Tora o 46 sekund. Rozdíl v celkovém pořadí narostl na 1:05 a 1:12.    

Jenže ten stejný den se jela ještě jedna půletapa a také mimořádně horská. Na pouhých 70 kilometrech cyklisté vystoupali o 2105 metrů. A Riccitellovi nesedla tak, jako dopolední časovka. Vyhrál Ir Archie Ryan a Del Toro ujel Riccitellovi a Piganzolimu o 18 sekund. Stále však ztrácel 54 sekund na žlutý trikot a v poslední etapě musel předvést něco velkého. A to se mu podařilo.  

Del Toro zaútočil na Col de l'Iseran

Rozhodující úder přišel na Col de l'Iseran, kde těsně pod vrcholem Del Toro zaútočil. Na vrchol dorazil s malým náskokem před Riccitellem a dokázal ho navýšit na 1:45. Del Toro se dostal do virtuálního vedení, ale Američan ještě mohl reagovat.

Del Toro si dojel první skupinu, v níž byli také William Junior Lecerf a Giulio Pellizzari, šestý a čtvrtý muž celkové klasifikace. Do cíle zbývaly dvě stoupání Montes du Villaret (8,6 km, 5,7 %) a Sainte-Foy-Tarentaise (4,8 km, 8,4 %). V prvním stoupání se Riccitellovi podařilo stáhnout část ztráty, ale později se zlomil a přišel o všechno.

Deset kilometrů před cílem měl Del Toro na Riccitella už náskok 1:40 minuty a postupně ho zvětšoval. V závěrečném stoupání ho dokázal následovat už jen Pellizzari. Na vrchol v Sainte-Foy-Tarentaise dojeli oba společně a Pellizzari vyhrál sprint o etapové vítězství. Unavený Riccitello projel cílem o 2:45 později a musel se smířit s prohrou.

Del Toro vyhrál všechny dresy. Stal se nejlepším vrchařem, vítězem bodovací soutěže i nejlepším mladým závodníkem. To nedokázali ani ti, kteří dnes patří k nejlepším profesionálům.

 

Češi zklamali 

Tour de l'Avenir absolvovali také čeští reprezentanti. Pavla Nováka už ve 2. etapě zastavila nemoc a až do cíle v 8. etapě se dostalo pět Čechů, bohužel Martin Voltr až po časovém limitu, takže v celkovém pořadí jsou uvedeni čtyři naši mladí cyklisté. Nejlépe dopadl Karel Camrda, který obsadil 52. místo. Milan Kadlec, Filip Řeha a Jakub Ťoupalík ztratili více než hodinu.

Ani v etapách nebyli čeští cyklisté vůbec vidět. Kadlec skončil 15. v 2. etapě a Camrda 19. v etapě 7b a to je vše. „Před startem jsem říkal klukům, že je to pro tuto kategorii Tour de France a že mají velkou příležitost se ukázat. I proto, že jsme neměli vyloženého lídra. Ale bohužel nepředvedli skoro nic. Pořád na něco čekali, nebyli aktivní, neměli jsme jediného člověka v úniku. Nikdo nic nezkusil,“ říká upřímný trenér Jaromír Friede pro Český svaz cyklistiky. 

„Ten závod je profilově opravdu těžký, řada těch kopců se jede při Tour de France. Historicky se nám tam nikdy nedařilo. A ani teď na to reálně ti kluci v kopcích s těmi nejlepšími nemají. Startovali tu lidi, z nichž někteří už jeli Giro d´Italia, ale nechci se na to vymlouvat, Z celkového přístupu jsem zklamaný,“ pokračuje Friede.

„Je to realita. Vacek by ještě teoreticky startovat mohl, ale nechal se ostaršit, Bittner s Kopeckým měli týmové povinnosti. Takže jsme moc dalších možností na výběr neměli.“