Markéta Hájková (22) jezdí v barvách stáje Bepink třetím rokem a již před časem vtipkovala, že patří v sestavě k služebně starším a chce se po ní, aby rozdávala zkušenosti. Z Gira d´Italia již nějaké má, v roce 2019 obsadila při svém debutu 116. místo, o rok později skončila na 62. příčce. Na nedávném domácím šampionátu obsadila v silničním závodě i v časovce shodně šesté místo.

MH: „Je to můj třetí start na Giru d´Italia, po letech 2019 a 2020 jsem loni chyběla. A strašně se těším, přestože z minulých let dobře vím, jak je náročné tento závod dokončit. Na rozdíl od minulosti máme den volna po úvodních třech etapách na Sardinii, to je novinka. Mimochodem, zase poznám nové kraje, na Sardinii jsem ještě nikdy nebyla.“ 

Vy a dlouhá stoupání?

MH: „V itineráři jsou minimálně dvě etapy, které můžeme označit jako horské. Já už asi nikdy nebudu patřit mezi špičkové vrchařky, ale kopce na Giru jsem zažila, zvládla jsem je. Upřímně… nevím ale, jak na tom nyní se stoupáními jsem, v posledních závodech žádné srovnatelné kopce nebyly, maximálně několik kilometrů, např. na Thüringen Ladies Tour. Takže jsem v takových kopcích závodila naposledy v únoru. Konkurence bude mimořádná a nejsilnější týmy udělají závod co nejtěžší. Dokončit Giro d´Italia znamená, že musíte mít natrénováno, silnou vůli, co nejlepší regeneraci a štěstí. Zatím jsem ho na Giru měla, pomaleji jsem se rozjížděla, první etapy se třeba nepovedly, ale poté už jsem se cítila lépe, výkonnost šla nahoru, což mě motivovalo, že se daří každý den dokončit a posouvat se, že je to den po dni lepší a lepší. Nedovedu si to představit opačně, že by se mi ze začátku dařilo a najednou přestalo.

Jaké jsou cíle pro letošní ročník?

MH: „Ještě jsme neměli poradu, takže cíle nejsou pevně určeny. Začínáme v šesti, ale po šesté etapě odjedou dvě kolegyně na mistrovství Evropy do 23 let do Portugalska, Silvia Zanardi tam totiž obhajuje titul. Zůstaneme ve čtyřech, čímž bude všechno komplikovanější, ale v každé etapě necháme všechno.

Jaká je atmosféra Gira d´Italia?

MH: „Giro d´Italia má úžasnou atmosféru, je to v Itálii jednoznačně nejsledovanější ženský závod. Moje druhé Giro bylo v roce 2020 poznamenané covidem, nyní je vše uvolněné, určitě přijde hodně lidí. Když jsme se byly projet s kolegyněmi v rámci tréninku, všichni nás poznávali, zdravili a fotili.

Eurosport/Getty Images

Eurosport/Getty Images

Tereza Neumanová (23) přestoupila do týmu Liv Racing Xstra a podepsala dvouletou smlouvu. Na mistrovství ČR obhájila titul, je to již její třetí. Přestup do nizozemské stáje brala jako posun v cyklistické kariéře a letos dosáhla i na druhé místo v jedné z etap závodu Vuelta a Burgos Feminas. Na Giru d´Italia startuje poprvé, ale s ambicemi na výborné etapové umístění.

Třetí titul ve 23 letech, to je parádní bilance… Jaký úspěch ve světovém pelotonu byste podtrhla – druhé místo loni ve Švýcarsku, také druhé letos v Burgosu, nebo čtvrté v jedné z etap Women´s Tour? 

TN: „Domácí mistrovství jsme vzali docela vlažně, jela jsem po náročném tréninku, s myšlenkou buď to klapne, nebo ne. Hlavním cílem posledních týdnů bylo přijet v co nejlepší kondici na Giro. Všechny holky se na Giro těší, také na fanoušky kolem trati, kteří se vracejí po covidu. Z výsledků bych nejvýše postavila druhé místo v Burgosu, byl to World Tour závod, ale s etapami ve Velké Británii jsem byla celkově spokojená, výsledkově to bylo vyrovnané, chybělo trošku štěstí, měla jsem i pád ve sprinterském dojezdu.

Plány osobní a týmové? Emma Norsgaard Bjerg, Lotte Kopecky, Elisa Balsamo, Clara Copponi, Marta Bastianelli, hodně silná spurterská konkurence, jak zvládnout takovou zkoušku?

TN: „V týmu jsme dvě sprinterky, já a Rachele Barbieri. Na ní se pojede v rovinatých etapách. V klasikářských kopcovitějších a v etapách s nějakým krátkým stoupáním nedaleko před cílem, dostanu přednost já. Začínám se v kopcích cítit dobře, jsem na ně adaptovanější. Rachele má velké zkušenosti ze sprintů už z dráhové minulosti, specializovala se na dráhu od juniorských kategorií. A zkušenosti hrají ve sprintu významnou roli, není to pouze o maximálním výkonu, ale dostat se tam, být na správném místě. Pro mne to bude obohacující z druhé strany, byla jsem v závodech sprinterkou týmu, nyní budu rozjíždět kolegyni, což budou nové zkušenosti, které mi mohou pomoci do budoucna. Budu tedy pomáhat Rachele, ale pokud se v kopcích udržím a odpadnou Rachele i další sprinterky, z menší skupiny to bude pro mne. A chceme etapové vítězství, bylo by to super, šance ve sprinterských dojezdech vidím. A co nejvíce umístění v top 10, aby se povedla. Ovšem špičkových sprinterek je v pelotonu hodně, kromě Loreny Wiebes, která se soustředí pouze na Tour de France Femmes.

A Tour de France Femmes?

TN: „Vypadá to, že startovat nebudu. Před časem bylo otazníkem i Giro d´Italia, nevěděla jsem, jak na tom zdravotně budu, nebyla jsem po covidu v kondici, ale na Women´s Tour to bylo dobré, ukázala jsem se pozitivně. Po Giru se připravím na druhou část sezony, měla bych jet v srpnu Scandinavii, poté Vueltu a MS i ME.

Eurosport/Getty Images

Otázka pro obě – kdo vyhraje Giro d´Italia?

TN: „Annemiek van Vleuten. V nejtěžších dojezdech se projeví její síla.

MH: „Annemiek van Vleuten. Už oznámila, že příští rok bude její poslední. A za ní je hodně jmen, která se budou ucházet o přední příčky.

Giro d´Italia Donne startuje dnes 30. června na Sardinii. Má 10 etap v 11 dnech. Rozhodující pro celkovou klasifikaci by měly být horské 7. až 9. etapa na severu Itálie, závod skončí 10. července v Padově. V posledních 5 letech vyhrály závod pouze Anna van der Breggen a Annemiek van Vleuten. Markéta Hájková pojede v barvách stáje Bepink s číslem 25, Tereza Neumanová v sestavě Liv Racing Xstra s číslem 116. Giro d´Italia vysílá Eurosport 1, první, druhou a čtvrtou etapu živě, v dalších dnech v případě časové kolize s etapami Tour de France po jejich skončení ze záznamu.