V týmu Alpecin Fenix Petr Vakoč (první zprava) a vedle něj mávající Lubomír Petruš.

První, nejkratší (142 km) etapa Arctic Race (2.Pro) z Tromso do Tromso měla v prvních 80 km minimální převýšení, přičemž na 17. km byla umístěna první sprinterská prémie. Pak přišla na řadu první vrchařská dvojka a v závěrečných 30 km na cílovém okruhu 4x na stejném kopci ještě další 4 vrchařské prémie stejné kategorie. V prvním a třetím okruhu se přidaly ještě dvě sprinterské. Z vrcholu poslední VP následoval 1,5 km sjezd a rovinatý závěrečný kilometr.

Brzo po startu odjela trojice Gougeard (AG2R), Brussenskij (Astana) a Colman (Sport Vlaanderen), do které se následně ještě dotáhl Vabo z Coopu.

V úseku kolem první VP se za vedoucí čtveřicí vydali z pelotonu další čtyři cyklisté a společně s Riessebeekem (Alpecin), Azparrenem (Euskaltel) a Holterem (Norsko) i Karel Vacek (Qhubeka). Ale těm už peloton prostor nedal a po 20 km je sjel.

První vepředu přestal stačit 30 km před cílem Vabo. Posléze se na čele aktivním způsobem osamostatnil Alexis Gougerad. 20 km před cílem měl 45 sekund a v hlavní skupině se začalo nastupovat. Takže 11 km před cílem bylo po úniku.

Jelikož se nikomu v dalších kilomterech nepodařilo odjet, poslední příležitostí bylo poslední stoupání. Tady se peloton hodně natáhl a potrhal a nakonec se jako dnes nejsilnější ukázal Markus Hoelgaard (Uno-X), který si ve sjezdu vytvořil menší náskok, jenž se mu podařilo uhájit až na cílovou čáru před dotírající nepočetnou skupinou, kterou přivedl Aleksander Kristoff.

Z našich dokončil nejlépe na 34. místě Petr Vakoč se ztrátou 20 sekund.