Marco Pantani byl posledním vítězem Giro d´Italia a Tour de France v jedné sezóně a špičkový vrchař, ale především to byl velmi oblíbený závodník a je považován za legendu cyklistiky. Ačkoliv ho provázely kontroverze, obvinění z dopingu a v pouhých 34 letech zemřel na předávkování kokainem. 

Pantaniho profesionální kariéra začala v roce 1992 v dresu týmu Carrera Jeans, ale největší úspěchy, vítězství na Giru a Tour dosáhl ve slavné sestavě Mercatone Uno. V roce 1998 překvapil svět vítězstvím na domácí Grand Tour a poté i na Tour de France. Dalších dvacet se to nikomu nepodařilo, ačkoliv to zkoušeli Gilberto Simoni, Alberto Contador, Chris Froome, Tom Dumoulin a mnozí další. 

Pantaniho štěstí netrvalo dlouho. Na Giru 1999 suverénně vedl a jel si pro druhé celkové vítězství, ale kvůli zvýšené hladině červených krvinek v krvi byl vyloučen a nikdy se z toho úplně nevzpamatoval. V roce 2000 na Tour de France opět vyhrál dvě etapy, ale Pantaniho křehká psychika se vracela (podle něj) k neopravněnému vyloučení z Gira 1999.

Do formy z let 1998 a 1999 se už nikdy nevrátil a po Giru 2003 ukončil kariéru. 14. února 2004 byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji po předávkováním kokainem, které způsobilo otok mozku a plic. 

Fotogalerie slavných okamžiků kariéry Marca Pantaniho: 

loading...

Foto Sirotti