Dnešní druhá etapa byla náročnější než ta včerejší, cyklisty na 181 km ze Sangerhausenu do Ilmenau čekalo necelých 2100 výškových metrů. Úvodních zhruba 70 km bylo rovinatých s výjimkou vrchařské prémie na 18.km. Zbylé necelé dvě třetiny trati měly už spíše klasikářský charakter ve zvlněném terénu a zvláště závěrečných 25 km se jelo nahoru dolů přes řadu kratších stoupání včetně druhé vrchařské prémie.

Takže hlavní otázkou bylo, zda až do cílového prostoru přežijí sprinterští specialisté. Pokud ano, pak favoritem číslo jedna byl opět Pascal Ackermann (Bora - hansgrohre) společně s Philem Bauhausem (Bahrain - Victorious), pokud ne, bylo možno favorizovat například Joao Almeidu, Yvese Lampaerta (oba Deceuninck - Quick Step) nebo Dylana Teunse (Bahrain). Někde na pomezí obou bylo možno vnímat Alexandera Kristoffa (UAE - Emirates).

Po včerejší etapě měli všichni závodníci s výjimkou šesti z nich ztrátu na lídra průběžné klasifikace Pascala Ackermanna maximálně 10 sekund. A dalo se předpokládat, že v celém etapáku budou nakonec rozhodovat spíše jen sekundy než minutové rozdíly.

V rámci zdolávání první VP se od pelotonu oddělila pětičlenná skupina ve složení Soler (Movistar), Vervaeke (Alpecin), Galván (Kern Pharma), Murphy (Rally) a Peter (Německo). Nejznámější postavou v úniku byl Marc Soler, který letošní sezónu začal 11. místem na Tirreno - Adriatico a v květnu dojel 4. na Tour de Romandie. Jenže pak nedokončil 12. etapu na Giru, takže dostal možnost reparátu na Tour de France, ale tam nenastoupil do 2. etapy, protože si při pádu v předešlé poranil ruku. Nyní se tedy vrací do závodního kolotoče a dá se předpokládat, že Okolo Německa má pro něj především tréninkový charakter. I proto jsme ho dnes mohli vidět v úniku.

A když už tam byl a bylo chladno, mokro a deštivo, tak nelenil, a i když to vůbec není jeho specializace, vyhrál první rychlostní prémii na 96.km. Pár kilometrů před tím to v pelotonu spadlo a na zemi se mj. ocitli Cavagna (Deceuninck), Greipel (Israel) či O´Connor (AG2R).

Ve vzdálenosti kolem 50 km před cílem najeli na čelo pelotonu cyklisté P&S Metalltechnik a v otevřené krajině a na bočním větru se jim podařilo rozdělit peloton na dvě části. V té době si vyvěsil Emanuel Buchmann (Bora - hansgrohe) a rezignoval na tempo pelotonu.

Tempo Metalltechniku rychle krátilo náskok uprchlíků, s čímž nebyl srozuměn Louis Vervaeke, a zatímco ostatní v úniku rezignovali, on se pustil do samostatné akce. Za ním se vydal Immanuel Stark právě z Metalltechniku. Jeho kolegové tím pádem přestali pracovat na špici hlavní skupiny a situace se tu uklidnila.

Stark letos vyhrál bulharské etapáky Po stopách Římanů a Okolo Bulharska a druhý skončil v Polsku na CCC Tour. U nás absolvoval Sazka Tour a dokončil ji na 24. místě. Nejlepší letošní výsledek Vervaekeho je 20. místo v konečném pořadí Gira.

Stark dřel ve větru jako kůň, na peloton dokázal najet až k minutě, ale dojíždět Vervaekeho se mu moc nedařilo. 25 km před cílem byl Stark dojet především díky práci Schwarzmanna (Bora - hansgrohe), ovšem Verveake měl v té době k dobru 1:30. Takže ruku k dílu přiložil i Pernsteiner z Bahrainu.

Vervaeke vyhrál druhou VP, ovšem z balíku si pro druhé místo dojel Kyle Murphy (Rally), a jelikož dnes vyhrál úvodní VP, v níž byl Vervaeke druhý, dotáhl se s 5 body na Belgičana ve vrchařské soutěži.

Poněvadž Vervaeke jel výborně a závěr etapy se odehrával v ulicích města na dvou okruzích včetně nepříjemného stoupání, přijel na špic a do práce další borec Bahrainu.

Právě v tomto terénu začali útočit cyklisté dalších týmů, jako bylo Uno-X. Což ale trvalo jen chvíli, protože na čelo přijel Dylan Teuns a za Bahrain znovu převzal taktovku na čele hlavní skupiny. Výsledkem bylo, že Vervaekeho sólo skončilo 8 km před páskou, ve chvíli, kdy se zvonilo do posledního okruhu.

V závěrečných kilometrech vynikli aktivitou Politt (Bora), Zimmermann (Intermarché) a Teuns (Bahrain), přičemž využili náročnosti stoupání. Jenže sprinter Bauhaus se dokázal udržet na čelních pozicích! Přičemž měl stále k ruce Marco Hallera. A do desítky se držel i Ackermann!

V cílové rovince se jako první objevil Alexander Kristoff za zadním kolem svého domestika. A když za to vzal Bauhaus, dokázal se mu položit do háku a na pásce ho o pár centimetrů přespurtovat! Ackermann už neměl na to, aby do souboje o vítězství účinně zasáhl.