Nebyl to vůbec jednoduchý den k vyrovnání nesmírně prestižního a starého rekordu. Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) musel měnit kolo, vyrovnat se ztrátou týmového kolegy kvůli pádu a na závěr ze sebe vydat vše, aby porazil osttaní rychlé závodníky. Přesto to zvládl. Především díky síle svého týmu Deceuninck-Quick-Step. 

220 kilometrů dlouhá etapa začala dlouhým bojem o hlavní únik dne. Deceuninck - Quick-Step nechtěl do úniku pustit příliš závodníků a dovolil to nakonec jen třem, kterými byli Sean Bennett (Qhubeka NextHash), Omer Goldstein (ISN) a Pierre Latour (TotalEnergies). Belgickému týmu ve sjíždění pomáhal Petr Vakoč (Alpecin - Fenix) a trojice v úniku proto vlastně neměla žádnou naději na úspěch.

Přesto nebylo vše snadné a hladké. Asi 60 kilometrů před cílem došlo k velkému pádu, kvůli kterému byli donuceni vzdát Simon Yates (BikeExchange), Lucas Hamilton (BikeExchange) a Roger Kluge (Lotto Soudal). Zůstal zde i Tim Declercq a Deceuninck se musel v závěru obejít bez jeho pomoci. Declercq dorazil do cíle sám se ztrátou přes 20 minut a jen těsně stihnul časový limit.

Uprchlíci byli dostiženi a do další útoku se vydal sám Quentin Pacher (BB Hotels - KTM) a zasloužil si tím červená čísla pro nejaktivnějšího závodníka 13. etapy. Dostižen byl 19 kilometrů před cílovou páskou. Mezitím měli technické problémy Mark Cavendish a Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix), ale oba se dokázali vrátit dopředu. 

Samotný závěr etapy s cílem v Carcassonne ovládl tým Deceuninck - Quick-Step. Převahu jezdců v modrých dresech byla tak velká, že Cavendishův kolega Michael Mørkøv rozjel svému lídrovi spurt a sám dojel na druhém místě před Jasperem Philipsenem.   

Cavendish byl v cíli tak unavený, že ze sebe soukal slova jen velmi neochotně: "Já jsem tak mtrvý. V tomhle vedru a větru jet 220 kilometrů a navíc ten dojezd. Byl jsem na svém limitu v závěru, ale musel jsem sprintovat, protože kluci se tolik nadřeli. Dojezd byl trochu do kopce. Cortina nastoupil a já jen doufal, že mě Morkov doveze dopředu, prootže jsem trochu ztratil v poslední pravotočivé zatáčce. Během sprintu jsem se bál do někoho opřít, protože rozhodčí mě varovali, že jsem se v jedné etapě opřel o Bouhanniho hlavou. Ale já mám úzká ramena a nejsnadněji udržím rovnováhu, když se zapřu hlavou. Tak jsem se snažil hlavu nepoužít a nedostat se s nikým do kontaktu." 

Vyrovnání Merckxova rekordu bylo prvním krokem, nyní je ve hře získat 35. vítězství, ale Cavendish o tom stále nerad mluví: "Pro mě je to další vítězství na Tour de France. Cítím se stejně jako po tom prvním. Nemám zatím pocit, že by tohle vítězství bylo zvláštní kvůli tomu rekordu. Splnil jsem si dětský sen díky spoustě tvrdé práce. Pokud nějaké z mých vítězství může inspirovat deset dětí, aby vyzkoušely cyklistiku a jednou třeba i Tour de France, je pro mě nejdůležitější."