Předposlední etapa Tour Down Under byla sice rovinatá a skončila hromadným dojezdem, ale na události a dramatické chvíle chudá nebyla. V hektickém dojezdu v Strathalbynu byl první v cíli domácí Caleb Ewan (Lotto Soudal), ale rozhodčí ho kvůli nebezpečné a neregulerní jízdě odsunuli na konec skupiny. Ewan v souboji o pozice několikrát udeřil hlavou Jaspera Philipsena (UAE Emirates). 

Z prvního vítězství ve WorldTour a v dresu týmu UAE Emirates se tak mohl radovat právě už zmíněný mladý Belgičan Jasper Philipsen. Druhý skončil Peter Sagan (BORA-hansgrohe) a třetí Danny van Poppel (Jumbo - Visma). Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step) měl dobrře rozjetý spur, ale nedokázal konkurovat rychlosti Caleba Ewana a dalších závodníků a a dojel pátý za Jensem Debusscherem (Katusha Alpecin). 

"Bylo to tak hektické. Všichni se snažili dostat na dobré pozice a byly z toho pády, ale to je součást závodů. Měl jsem štěstí, že jsem v nějakém nezůstal a měl jsem dobrou pozici před poslední zatáčkou," řekl v cíli Jasper Philipsen. "Je to pro mě důležité vítězství, moje první ve WorldTour, ale je takové zvláštní, protože jsem přišel o ten pocit projet cílem na prvním místě. Přesto je to krásný úspěch a jsem rád, že se mi to podařilo," dodal.     

Náročné byly i kilometry předcházející hromadnému dojezdu. Více než třicet kilometrů před cílem se pokusil tým Jumbo - Visma rozjet terezín na bočním větru a dostat tak do lepší pozice nejen sprintera Dannyho van Poppela, ale také George Bennetta, sedmého muže celkového pořadí. Rozdělit peloton a udržet rpozestupy až do cíle se však nepodařilo. 

Deset kilometrů před cílem měl tvrdý pád lídr závodu Patrick Bevin (CCC). Novozélandský cyklista se jen stěží zvedal ze země, ale s pomocí svých týmových kolegů rychle nasedl na kolo a začal stíhat peloton. Hlavní skupina jela takto blízko před cíle velmi rychle, ale zasáhl druhý muž celkového pořadí Daryl Impey (Mitchelton - Scott), který na čele pelotonu rozhodl počkat na Bevina. 

Závodník polského CCC se dokázal vrátit a dojel v čase vítěze, ale po cíli byl v rukou lékařů a není jisté, zda bude v poslední etapě schopen aktivně bránit svůj dres lídra. Pád se obešel bez zlomenin, ale jestli bude schopný závodit, se uvidí až ráno před poslední etapou. 

V celkovém pořadí vede s náskokem sedmi sekund před Darylem Impeym, třetí Luis Leon Sánchez (Astana) ztrácí šestnáct sekund a dalších patnáct závodníků má odstup 26 sekund. Bevin vede i bodovací soutěž, nejlepším vrchařem je stále Jason Lea (UniSA - Australia) a nejlepším mladým závodníkem Jihoafričan Ryan Gibbons (Dimension Data). Matthieu Ladagnous (Groupama - FDJ) byl vyhlášen nejaktivnějším závodníkem dne.   


loading...

Dojezd etapy:

Foto Sirotti