V 5. ročníku jsou na programu tři etapy. Začíná se v pátek 20. května v 17 hodin časovkou jednotlivců na 12 km se startem a cílem ve Strmilově. V sobotu jsou na pořadu od 11 hodin okruhy s centrem v Popelíně a závod zakončí nedělní etapa taktéž na okruzích, tentokrát se startem v Českém Rudolci, jejíž zahájení je určeno taktéž na 11. hodinu.

Časovka se jede na trati ze Strmilova do České Olešné, k Bořetínu a zpět do Strmilova. Jde o zvlněný terén, na 12 km cyklisté nastoupají 140 výškových metrů a na trase je čekají i gravel úseky.

Sobotní etapa vede z Popelína přes Horní Olešnou, Zahrádky, Bořetín a Českou Olešnou zpět do Popelína. Okruh měří 16,3 km a cyklisté si ho dají 10x. Na trase jsou vypsány tři sprinterské a tři vrchařské prémie. Sprintovat se bude ve 3., 6. a 9. okruhu v prostoru cíle, vrchařské body bude možno získat ve stoupání za Horní Olešnou v 2., 5. a 8. okruhu. Okruh je zvlněný, obsahuje čtyři stoupání, což v každém kole představuje 196 výškových metrů. Nejtěžší stoupání, kde jsou vypsány i VP, je sice krátké, něco kolem půl kilometru, ale obsahuje pasáže se sklonem přes 11 %.

Závěrečná, nedělní etapa vede z Českého Rudolce přes Peníkov, Stálkov a Matějovec zpět do Českého Rudolce. Délka okruhu je 15,5 km a pojede se opět 10x. Profilově jde o nejtěžší etapu, v každém kole bude nutno překonat 229 výškových metrů. Zatímco okruh předešlé etapy byl zvlněný, v tomto se dá říci, že polovina se odehraje ve stoupání a druhá ve sjezdu. Rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem trati činí 185 metrů. Vypsány jsou opět tři sprinterské prémie v cíli 3., 6. a 9. okruhu. Vrchařské jsou také tři a to v 2., 5. a 8. okruhu za Stálkovem.

Z českých týmů se k závodu přihlásily týmy Sparty Praha, ATT Investments, ČEZ Cyklo Team Tábor, CK Příbram - Fany Gastro, Dukla Praha, Favorit Brno a několik dalších, přičemž v Mix týmech se sejdou jednotlivci z různých klubových celků. 

Sparta hlásí 8 závodníků včetně Richarda Habermanna, který vynechal pohárový závod v Kyjově kvůli poraněnému kolenu z pádu v průběhu nizozemského Ronde van Overijssel. Tomáš Kalojíros po těžkém pádu při Arno Wallaard Memorial teprve začíná s tréninkem a na startu RBB Tour ho neuvidíme. Ale zato uvidíme obhájce loňského vítězství Jana Rybu!

ATT Investments jede také v 8 lidech. Posílá sem převážně mladíky, protože ve stejném termínu zkušenější sestava startuje na dvou jednorázových závodech v Dánsku (oba 1.2), kde většina z nich startovala už loni, a s sebou berou i benjamínka Matěje Stránského coby závodníka s cyklokrosovou praxí. Což není náhoda, protože tyhle závody obsahují velké množství gravel úseků. A při nichž se potkají mj. v týmu dánské reprezentace s borci jako je Mads Pedersen z Trek-Segafredo či Mathias Norsgaard z Movistaru. I tak má ATT Investments na RBB Tour nahlášenu silnou sestavu, ať už jde o Michala Schurana, Jana Kašpara, Karla Tyrpekla, Karla Camrdu či Daniela Sporysche atd.

Osm závodníků vysílá i Favorit Brno, za všechny jmenujme Martina Voltra, Adama Křenka, který tu loni skončil celkově na 5. místě, či Vojtěcha Kmínka. Na soupisce ČEZ Cyklo Team Tábor je pro RBB Tour mj. Šimon Vaníček, Hello CTW Martin Boubal, Dukly Praha Petr Fiala atd. Chybí TUFO - Pardus Prostějov, jelikož jim RBB Tour nezapadlo do programu, neboť po dráhových závodech míří hned v následujícím týdnu na Tour of Estonia (2.1), kde bude z českých týmů startovat i ATT Investments.

Zahraniční konkurence bude tentokrát hodně zajímavá a mohla by pozitivně ovlivnit průběh a vývoj jednotlivých etapa i celého závodu. Především tu startuje 5 polských celků, z nichž pochopitelně vyniká polská reprezentace tvořená závodníky kontinentálního Voster ATS. Dále tu budou týmy Region Warmia i Mazury, Luks Trójka Piaseczno, Pogoń Mostostal Pulawy a TC Chrobry SCOTT Glogów. K nim se přidávají ještě Rakušané v ARBÖ headstart ON Fahrrad a Slováci v Cycling academy Trenčín.

V loňském roce vyhrál časovku Michael Boroš v dresu ČEZ Cyklo Team Tábor, druhou etapu Petr Fiala v dresu Topforex - ATT Investments a třetí Jan Ryba z AC Sparta Praha, který tak získal i celkové prvenství, k němuž přidal i vítězství v bodovací soutěži. Celkově druhý skončil Jiří Petruš z ATT Investments a třetí De Leng, který se tak stal vítězem soutěže mladých jezdců. Tenhle Nizozemec reprezentoval klubový nizozemský Van Uitert - De Jonge Renner, který tu hodně čeřil vodu, takže nakonec vyhrál i vrchaře prostřednictvím Maikela Stama a celý tým ovládl i soutěž družstev.

Pořadatel opět nezapomíná na děti. Takže se opět v sobotu v Popelíně bude od 11 hodin urputně závodit na místním okruhu. A je tu sympatickou tradicí, že ceny vítězům předávají nejúspěšnější dospělí cyklisté sobotní etapy.

O silniční závody je v Čechách docela nouze a vůbec pořádat jakýkoli silniční závod je dost náročné. Proto je nanejvýš oceněníhodné, že pořadatelský tým kolem ředitele závodu Jana Hájka, který kromě RBB Tour organizuje začátkem září i druhý nejvýznamnější český etapový závod pro elite mužů Okolo jižních Čech, se nenechává odradit a pokračuje v pořádání takových skvělých cyklistických podniků v nádherné krajině jižních Čech.