Jelo se na trase dlouhé 181 km za deštivého a chladného počasí. Závodníci absolvovali osm okruhů. V každém z nich museli překonat dvě stoupání: 0,9 km o průměru 6,7% a 0,6 km s 5,3%, přičemž to první bylo zároveň cílové. Ovšem jako zlatý hřeb poslali stavitelé trati cyklisty v posledním okruhu na mimořádně těžký kopec o délce 2,2 km a průměrném sklonu 9,4%, přičemž maximum činilo až 14%. Z jeho vrcholu zbývalo do cíle 15 km.

V úvodu závodu se vytvořil únik osmi cyklistů. Nikdo z World Tour týmů tu neměl svého zástupce. Když se kolem 60. km před cílem peloton nebezpečně přiblížil, nastoupil si ze skupiny Oier Lazkano (Caja Rural). Před hlavní skupinou, kde byli zpočátku nejaktivnější borci Trek-Segafredo, vydržel ještě poměrně dlouho. On stejně jako jeho kolegové z úniku byl ovšem také podle očekávání dojet.

Z hlavního pole se ještě před nejtěžším kopcem pokoušeli jednotlivci, mezi něž patřil i aktuální mistr světa Mads Pedersen (Trek-Segafredo), o únik, ale nikdo už úspěšný nebyl. Zásluhu na tom měli především pracanti z Bahrain-McLaren.

Rozhodující fáze přišla v nejtěžším stoupání dne. Po jeho absolvování se na čele vytvořila šestice Damiano Caruso a Pello Bilbao (Bahrain), Gonzalo Serrano (Caja Rural), Biniam Ghirmay (Nippo Delko), Juan López (Trek) a Nelson Oliveira (Movistar). V závěru následného sjezdu na kruhovém objezdu nezvládl situaci Ghirmay a posla na zem nejen sebe, ale i Serrana a Lópeze. Jelikož oba borci Bahrain – McLaren se v té době starali o tempo, pádu se vyhnuli. Vyhnul se mu i z poslední pozice Oliveira, ale musel vynaložit obrovské úsilí, aby si vedoucí dvojici, která jela maximální tempo, dojel.

Pello Bilbao

Za vedoucí trojicí se utvořila zhruba 17-ti členná skupina, v níž se o tempo starali cyklisté NTT, kteří tu měli Giacoma Nizzola, a Caja Rural, kteří jeli na Jona Aberasturiho, jenž s číslem jedna na zádech obhajoval loňské prvenství.

Borci Bahrainu se poměrně rychle a zkušeně vypořádali s Oliveirou. Pello Bilbao, který byl nejplatnějším mužem Bahrainu v závěrečných rozhodujících kilometrech, nechal odjet Carusa a sám pohlídal Oliveiru, který už ale neměl ani na to, aby se o něco pokusil.

Při nájezdu do cílového kopce měl Caruso 9 vteřin k dobru, žádná krize ho nepostihla, takže s dostatečným náskokem mohl pár desítek metrů před páskou zvolnit a zdvihnout ruce nad hlavu.

Nizzolo dospurtoval na druhém místě a v modrém dresu Movistaru bral třetí příčku Eduard Prades, který v minulosti jezdil několik let za dnes tak aktivní Caja Rural. Aberasturi dokončil těsně pod stupni vítězů a Treku jeho aktivita přinesla „jen“ 5. místo Jaspera Stuyvena. Bilbao se na 6. pozici mohl zaslouženě radovat z úspěchu kolegy a jejich týmu.

Z nejznámějších jmen ve startovní listině Mikela Landu (Bahrain) po druhém místě na Burgosu dnes postihl pád a dojel s velkou ztrátou na 71. místě. Fernando Gaviria (UAE) závod nedokončil.

Připomeňme si, že Damiano Caruso je 32 letý Ital, který toho za svou dosavadní kariéru moc nevyhrál, přestože byl vždy ceněným a platným členem svých týmů (např. Liquigas a BMC). Dnešní vítězství je jeho teprve druhé v závodech UCI. Na kontě má však 12 Grand Tours a z Gira má celkové 8., z Vuelty 9. a z Tour 11. místo. Dokázal být také v konečné klasifikaci druhý na Tirrenu, Okolo Švýcarska i Okolo Británie! Dnes se jelo v týmu Bahrainu na něho a on tuhle šanci výborně využil!