Trofej Umag je pomalu již tradiční otvírák sezóny pro tuto úroveň. Letos se jede 10. ročník. Jde o závod, který obvykle končí hromadným spurtem, jelikož se jede na 22km okruhu s jedním nenáročným stoupáním, který si závodníci dají 7x, přičemž rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem trasy činí 80 metrů.

Převahu v pelotonu mají mladí jezdci, na začátku sezóny mimořádně namotivovaní. Jednak v touze konečně začít po náročné zimní přípravě skutečně závodit a jednak na sebe upozornit s cílem poskočit do vyšších pater cyklistiky. Nejpočetněji je tak zastoupená věková skupina 18ti letých: celkem 28. A hned po nich jen o rok starších: těch je 27. Celkem 133 kluků je z kategorie do 23 let!

Na rozdíl od World pelotonu nefunguje na této úrovni až toliko přísné rozlišení rolí, takže do spurtu se hrne podstatně víc zájemců o triumf. Obdobně organizace týmů v průběhu závodu není tak dokonalá. Samozřejmě leckdy chybí i vytříbená technika, zkušenosti, předvídavost a možná i „pud sebezáchovy“. Výsledkem je výrazně vyšší nervozita, stres a tedy i pády.

V loňském roce tady dokázal Tomáš Bárta z ATT Investments dojet na 3. místě, což byl jeden z nejcennějších výsledků týmu v celé sezóně. Letos je opět jedničkou týmu pro tento závod, v jehož průběhu by měl tým organizovat kapitán Michal Schuran. Do počtu šesti, což je limit tohoto závodu, by je měli doplnit mladíci a všechno nováčci týmu pro tuto sezónu: Jakubu Havrlantovi je 18 let, Danielu Sporyschovi 19 let a oba jsou nováčky nejen v týmu, ale i v kategorii mužů. Michalu Rotterovi a Janu Kašparovi je 21 let.

Michal Schuran

A jaká že bude konkurence? Na start se postaví 30 týmů! Z Pro týmů jediný: italský Bardiani. Pak tu budou development týmy Jumbo-Visma, EF Education, Astany a Novo Nordisk. Většinu tvoří další kontinentální týmy, z toho 5 německých, 4 rakouské, 3 slovinské a po jednom tu budou mít Chorvatsko, Španělsko, Polsko, Švýcarsko, Švédsko, USA, Itálie i Kolumbie. Pozvání dostaly i 3 klubové celky včetně jednoho nizozemského a také švýcarská reprezentace. Nejvíc, celkem 32, tu bude závodit Němců, jelikož startuje i jeden jejich klubový celek.

Poslední tři ročníky vyhráli postupně Alois Kaňkovský, Olav Kooij a Jakub Mareczko. Kooij letos už úspěšně konkuruje nejlepším sprinterům v top závodech, na v sobotu skončeném UAE Tour se umístil 3x do osmičky nejlepších, z toho jednou podlehl pouze Jasperu Philipsenovi z Alpecin-Fenix. A právě v tomto belgickém týmu získal pro letošek angažmá Jakub Mareczko, který se už stačil týmu odvděčit vítězstvím na Tour of Antalya.

Budeme-li předpokládat, že dojde na očekávaný průběh a tedy i závěrečné klání sprinterů, pak favority hledejme mezi jmény jako je Patryk Stosz (Voster ATS), Dušan Rajovič (Corratec), Daniel Auer (WSA KTM), Filippo Fortin (Maloja), Enrico Zanoncello (Bardiani), David Per (Adria Mobil) či Nelson Soto (Colombia GW). Do této společnosti patří i Tomáš Bárta.