Ani nejdelší etapa 106. ročníku Giro d'Italia se neobešla bez pádů a dramatických chvil. V převážně rovinatém závodě na 219 kilometrů se do úniku dostalo šest cyklistů: Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty), Thomas Champion (Cofidis), Filippo Magli (Green Project-Bardiani), Veljko Stojnic, Alexander Konyčev (oba Corratec-Selle Italia) a Diego Sevilla (Eolo-Kometa). 

Šestice byla neustále pod dozorem pelotonu, jejich náskok se nedostal nad 4 minuty a bylo jasné, že tentokrát se bude o vítězství spurtovat. Ale ještě před hromadným dojezdem bylo potřeba překonat stoupání Colla di Boasi a hlavně sjezd na mokrém asfaltu. Bohužel ne všichni přežili sjezd ve zdraví. 69 kilometrů před cílem uklouzl v levotočivé zatáčce Alessandro Covi (UAE Emirates), přes něj přepadl držitel maglia rosa Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a za nimi se k zemi zřítili také Primož Roglič (Jumbo-Visma) a hlavně Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). 

Zatímco Thomas a Roglič naskočili na kola v podstatě okamžitě, Geoghegan Hart zůstal na zemi a kroutil se bolestí. Brzo bylo jasné, že do cíle dnešní etapy se nedostane. Musel být hospitalizován a Giro pro něj skončili. Tvrdě spadl také Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), sice se vrátil do sedla, jenže kvůli bolestem pokračoval sám a daleko za pelotonem. Do cíle se dostal se ztrátou téměř 14 minut a vypadl z první desítky celkového pořadí.

Příšerný pád ve stejném sjezdu, ale na jiném místě, zastavil Oscara Rodrigueze (Movistar). Španěl se dostal do kontaktu s jedním ze soupeřů, ztratil kontrolu nad kolem, vrazil do dopravní značky a narazil tělem do zdi domu stojícího u silnice. Se zraněními musel vzdát. 

Tým Jayco AlUla zaútočil v posledním kopci 

45 kilometrů před cílem se cyklistům do cesty postavil poslední kopec. Tým Jayco AlUla se zde pokusil zbavit sprinterů a připravit pozici pro Michaela Matthewse. Peloton se natáhl a někteří sprinteři odpadli, například Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), ale všichni se brzo vrátili zpět.

V úniku po posledním stoupání zůstali už jen dva uprchlíci - Stojnic a Rex. Zejména Rex to chtěl jezdcům v pelotonu a sprinterským týmům udělat těžké. Stojnic se vrátil do hlavního pole 18 kilometrů před cílem, Rex byl dostižen až 5 kilometrů před páskou. V tu chvíli pracovaly především týmy Trek-Segafredo a Movistar. 3,4 kilometru před cílem zkusil sólový útok na rovině Charlie Quarterman (Corratec-Selle Italia), dlouho mu to však nevydrželo. 

1,6 kilometru před koncem se peloton rozdělil po pádu dvou závodníků. Vpředu zůstala poměrně malá skupina sprinterů, jezdci na celkové pořadí se spoléhali na ochrannou zónu a pokračovali do cíle pomalu. 

Do poslední zatáčky najížděl na prvním místě Ryan Gibbons (UAE Emirates) pracující pro Pascala Ackermanna. Za zatáčkou vyrazil do spurtu Mads Pedersen (Trek-Segafredo), ale bylo to až příliš brzo. Cavendish využil jeho závětří a začal sprintovat, ale za britským mistrem číhal Ackermann a v lehce klesajícím dojezdu vystřelil do cíle. Před Cavendishe se dostal snadno, jenže zezadu letěl rozjetý Jonathan Milan (Bahrain Victorious) a přední kolo na pásku hodil vyrovnaně s Ackermannem. 

Němec vůbec nepochyboval o svém vítězství, ačkoliv rozdíl mezi ním a Milanem byl minimální. Ital si jistý nebyl, ale cílová fotografie potvrdila triumf Ackermanna, který si připsal první vítězství v sezóně, první vítězství na Grand Tours po třech letech a třetí vítězství na Giro d'Italia v kariéře. "Konečně jsem zpátky. Je to pro mě důležité vítězství. V posledních dnech jsem se vlastně cítil velmi dobře, ale nikdy jsem to nemohl ukázat. Teď to bylo poprvé, co mě někdo dokázal dostat do dobré pozice," narážel Ackermann na výbornou práci Gibbonse. 

Jen těsně se ubránil před dotírajícím Milanem: "V poslední rovince jsme měli vítr do zad, takže pokud jste přijeli zezadu, mohli jste získat velkou rychlost. Já sám jsem rád, že Cavendish byl velmi silný, vlastně mi to výborně rozjel." 

Karel Vacek (Corratec-Selle Italia), poslední český zástupce na Giru, dokončil na 70. místě v čase vítěze.  

Almeida na virtuálním pódiu

V celkovém pořadí se toho, kromě odstoupení Geoghegana Harta, moc nezměnilo. Stále vede Thomas o 2 sekundy před Rogličem, na třetí místo poskočil Joao Almeida (UAE Emirates), který ztrácí 22 sekund.

Nepřevlékaly se ani ostatní dresy, Almeida je nejlepším jezdcem do 25 let, Milan navýšil vedení v bodovací soutěži, má 164 bodů a náskok už 36 bodů před Pedersenem, kterého dnes porazil nejenom v cíli, ale také na rychlostní prémii. A nejlepším vrchařem zůstává Davide Bais (Eolo-Kometa).