První etapa se jela třikrát přes stejný kopec druhé kategorie. Měla standardní průběh. Na začátku odjelo devět lidí z Pro Teams a Continental Teams. V úniku nebyl nikdo z Elkov Kasper. Získali až 4:20 min. Rozdělovali si body na sprinterských a vrchařských prémiích. Pak šli ke strojům vybraní borci World Teams: Mitchelton, Trek a pak i Jumbo. A náskok se začal tenčit.

Když byli uprchlíci dojeti, zformoval se nový devítičlenný únik. Největší podíl na jeho dojetí pouhý kilometr před cílem měli Michal Schlegel a Michael Kukrle z Elkov Kasper.

Etapa tedy skončila hromadným dojezdem. Vítězí španělský sprinter Jon Aberasturi z Caja Rural před Kadenem Grovesem z Mitcheltonu. Další úspěch a body UCI pro Elkov Kasper i Českou republiku připisuje skvělý Adam Ťoupalík!

V závěru, který byl technický a stoupavý, došlo k pádu a cyklistu CCC odvezli do nemocnice. Stejný čas jako vítěz si připsalo pouze dvacet lidí. Nikdo z Elkov Kasper kromě Adama mezi nimi není.

Kopce, hektický závěr a rozdělení sprinterů a jejich pomocníků nakonec přeci jen nadělilo startovní pole. I když rozdíly nejsou velké, zvláště s ohledem na poslední, mimořádně náročnou etapu končící extrémně dlouhým stoupáním. Pouze jediný tým měl v první dvacetičlenné skupině tři lidi, a tudíž se ujal vedení v týmové soutěži: Jumbo-Visma, o což se zasloužili tři nejznámější borci Tolhoek, Bowman a Foss.

Z Elkov Kasper se Alois Kaňkovský do závěru neprosadil, což ovšem platí i pro další sprintery specialisty Kumpa (Adria), Mareczka (CCC) i Moschettiho (Trek). Karel Hník ztratil 20, Michal Schlegel 25 a Michael Kukrle 29 vteřin.

Jelikož dojezd byl ovlivněn pádem, nakonec rozhodčí připsali stejný čas 65 cyklistům, takže Hník, Schlegel ani Kukrle nic neztratili, nepočítáme-li bonifikační sekundy, které znamenají v průběžné klasifikaci odstup 10 vteřin za vítězem etapy.

Ztratil však podstatných 2:46 min. jeden z předpokládaných favoritů celkového pořadí maličký Kostaričan Rivera, jehož specialitou jsou dlouhé výstupy, zvláště pak cílové, což předvedl loni na rumunském Sibiu i letošním Langkawi.