Deštivá druhá etapa Kolem Provence neskončila pro Juliana Alaphilippa zrovna šťastně. V cílovém městě, něco málo kilometr před páskou, se před světovým šampionem k zemi zřítil Aleksandr Vlasov a Alaphilippe neměl čas reagovat. Po loňském zranění ze závodu Kolem Flander může být každý pád nebezpečný, ještě nedávno nedokázal naplno spurtovat, ale tentokrát se rychle zvedl ze země a když se dozvěděl o vítězství Davide Balleriniho, dokonce se na jeho tváři objevil úsměv. 

Přitom bolest způsobená pádem na Kolem Flander, o které mluvil na lednovém soustředění ve Španělsku, stále nezmizela: Bolest ještě nezmizela, ne. Lékaři tvrdí, že je to normální, takže si nedělám starosti. Dokážu spurtovat a dát sílu do pedálů, ale musím se předem dobře zahřát. Dvě zlomeniny v ruce se dobře zahojily, ale na prstu jsme měl taky roztrženou šlachu. A ta pořád bolí. Ale nemám si na co stěžovat. V posledních měsících jsem byl schopen trénovat, ale doufám, že se šlacha brzy plně uzdraví.“    

Rozhodčí se usnesli, že jeho pád byl v ochranném pásmu 3 kilometrů, takže dostal stejně čas jako vítěz, ačkoliv původně to v této etapě, která nebyla čistě sprinterská a rovinatá, platit nemělo. Ale do vedení závodu patří Marion Rousse, Alaphilippova přítelkyně a francouzskému mistrovi světa se toho hodně odpustí. Alaphilippe očekává s Marion Rousse (bývalou manželkou Tony Gallopina z týmu AG2R Citroen) narození prvního potomka. To bude mít nepochybně vliv na jeho závodní program, ale to přijde až za několik měsíců. Bude to ještě trvat, než se ze mě stane táta, takže se až do Lutych - Bastogne - Lutych nic nemění. Nyní se soustředím jen na závodění, prozradil deníku Het Nieuwsblad.

Jarní sezóna tím ovlivněna nebude. Alaphilippe se v Provence chystá na start klasikářské sezóny, která už je za rohem. Poprvé se představí na Omloop Het Nieuwsblad, které je na programu za dva týdny. A nepochybně bude patřit k favoritům závodu, i když mu chybí zkušenosti. V Provence proto začal závodit velmi ostře, aby se rychle  dostal do nejlepší formy. Rozhodně jsem nechtěl být tady hned stoprocentní. Nejdůležitější částí mé sezóny začne na Omloop Het Nieuwsblad a podstatné budou Strade Bianche, Milán - Sanremo a všechny belgické klasiky.“

V celkovém pořadí Kolem Provence se drží na třetím místě se ztrátou 17 sekund. Ale o vítězství rozhodne dojezd třetí etapy na Chalet Reynard pod vrcholem Mont Ventoux. Nijak jsem se na to cíleně nepřipravoval a ani jsem si dojezd neprojížděl. Mont Ventoux bylo v roce 2016 na Tour de France, ale stěží si to stoupání pamatuji. Ale v sobotu to zkusím, je dobré zjistit, jak na tom jsem v porovnání s ostatními. Máme dobrý tým, závod je hezký a konkurence je velká. Těším se, až se otestuji.