Světový šampion zaútočil v prudké části cílového stoupání více než 2 kilometry před cílem a zaskočil ostatní favority. Jako první zareagoval Pierre Latour (TotalEnergies), ale až k Alaphilippovi nedojel. Zrychlil také Primož Roglič (Jumbo - Visma), kterého okamžitě dojel Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Slovinská dvojice nespolupracovala a umožnila Alaphilippovi získat rozhodující náskok. Slovince dostihl Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix), ale všichni, včetně Latoura, se vrátili do skupiny, zatímco Alaphilippe si dojel pro šesté etapové vítězství na Tour de France a třetí rok za sebou si oblékl žlutý dres.

Petr Vakoč dlouhé hodiny v práci 

Už první kilometry 108. Tour de France byly velmi nervózní. Dokud neujela skupina šesti jezdců. Do úniku se vydali Ide Schelling (BORA - hansgrohe), Franck Bonnamour (B&B Hotels - KTM), Danny van Poppel (Intermarché - Wanty - Gobert), Cristian Rodriguez (TotalEnergies), Anthony Perez (Cofidis) a Connor Swift (Arkéa Samsic).

Protože úspěch skupiny uprchlíků byl v první etapě Tour velmi nepravděpodobný, uprchlíci závodili především o vrchařské body, kterých bylo v etapě s více než 2500 nastoupanými metry dost. O tom, kdo se oblékne do puntíkovaného dresu rozhodl Ide Schelling 84 kilometry před cílem, když nastoupil, pokračoval sám a vyhrál následující dvě vrchařské prémie. Se třemi body se dostal do vedení a zajistil si dres.

Schellinga a ostatní uprchlíky drželi nadosah především Petr Vakoč (Alpecin - Fenix) a Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step). Vakoč odpracoval pro Mathieu van der Poela a celý peloton mnoho kilometrů a měl zásadní podíl na dostižení uprchlíků. 

Hromadné pády ovlivnily dojezd a celkové pořadí 

Schelling se držel nejdéle, ale za ním se děly důležitější události. 46 kilometrů před cílem srazila nepozorná divačka Tonyho Martina (Jumbo - Visma) a způsobila pád desítek cyklistů. Spadli Alaphilippe, Wout van Aert (Jumbo - Visma), Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a mnozí další. Nejhůře skončil Jasha Sütterlin (DSM), který musel kvůli zranění vzdát.

Další hromadný pád měl větší dopad na celkové pořadí a na dojezd etapy. Přišel totiž necelých 8 kilometrů před cílem. Zdrželi se zde Van der Poel a Sagan a neměli dobrou pozici do dojezdu. Poslední kilometry ovládl Deceuninck  - Quick-Step, dostal Alaphilippa do ideální pozice a mistr světa mohl zaútočit ve strmé části cílového kopce. 

Alaphilippe si dojel pro vítězství s náskokem 8 vteřin a pro desetivteřinovou bonifikaci. Před druhým Matthewsem vede o 12 sekund, třetí Roglič ztrácí 14 sekund a zbytek vedoucí skupiny 18 sekund. Zde byla většina favoritů na celkové pořadí, ale Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ztratil dalších 5 sekund. Nejhůř skončil Miguel Ángel López (Movistar), který ztratil kvůli pádu 1:49. 

Alaphilippe oblékl žlutý dres, nejlepším mladým závodníkem je Tadej Pogačar, nejlepším vrchařem Ide Schelling a zelený dres také patří Julianu Alaphilippovi.