Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) byl nejrychlejší ve spurtu jedenáctičlenné skupiny, která unikla na Poggiu a ve sjezdu do Sanrema. Jako první začal spurtovat Matej Mohorič (Bahrain Merida), za kterým se Alaphilippe vyvezl a jasně zvítězil. Druhý skončil Belgičan Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) a třetí Michal Kwiatkowski (Sky). 

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) nezvládl dojezd takticky. Nezachytil nástup Mateje Mohoriče, nechal se zavřít a dojel na čtvrté příčce. Mohorič skončil pátý, šestý dojel Wout van Aert (Jumbo - Visma) a sedmý mistr světa Alejandro Valverde (Movistar). Obhájce vítězství Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) skončil osmý, Simon Clarke (EF Education First) byl devátý a desítku uzavřel Matteo Trentin (Mitchelton - Scott). 


Vývoj závodu 

Letošní Sanremo nebylo vůbec pro sprintery. Favorité čekali s útoky až na Poggio, ale vyplatilo se a uspěli klasikáři. Nejdříve se do úniku vydala desetičlenná skupina tvořená pouze závodníky druhodivizních celků. Nejdéle na čele vydržel Fausto Masnada (Androni Giocattoli). Dostižen byl až ve stoupání na Cipressu, 25 kilometrů před cílem. Zde se jelo velmi opatrně, tempo udržovala především Astana, favorité se také drželi na čele, ale k žádnému útoku nedošlo. 

Až v technickém sjezdu zaútočil místní rodák Niccolo Bonifazio (Direct Energie) a vypracoval si dvacetisekundový odstup. Proti pelotonu neměl šanci a před Poggiem byl dostižen. Právě na slavném Poggiu se začalo závodit naplno. Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) rozjížděl ostré tempo pro Juliana Alaphilippa a pomáhal i Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step). Belgický celek jel v tuto chvíli už pouze na francouzského závodníka, protože Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step) tempu nestačil. 

Štybar odstoupil ze špice pelotonu sedm kilometrů před cílem a vzápětí zaútočil jako první Alberto Bettiol (EF Education First). Zareagoval Alaphilippe, snadno Bettiola dojel a naplno nastoupil. Stíhal ho Kwiatkowski, ale díru za Alaphilippem musel zalepit Peter Sagan. 

Na vrcholu Poggia se vytvořila skupina sedmi závodníků, kromě Alaphilippa, Sagana a Kwiatkowského se zde udrželi Valverde, Trentin, Naesen a Van Aert. Ve sjezdu skupinu dostihl Tom Dumoulin (Sunweb) a po něm také Mohorič, Clarke a Nibali. John Degenkolb (Trek - Segafredo) do skupiny nedojel kvůli spadlému řetězu a kousek chyběl také Michaelu Matthewsovi (Sunweb). 

Do cíle se řítilo jedenáct závodníků. Dva kilometry před clem zaútočil Matteo Trentin, ale byl dostižen Saganem a Van Aertem. Mohorič zkusil nastoupit kilometr před cílem, ale také neúspěšně. Rozhodovalo se proto až ve spurtu. Sagan najížděl na cílovou rovinu na první pozici a snažil se zacouvat do závětří. Při nástupu Mateje Mohoriče sledoval Alejandra Valverdeho a ztratil několik pozic a už se ve spurtu nedokázal protáhnout na pódium. 

Naopak Alaphilippe měl skvělý přehled, využil závětří za Mohoričem a vyhrál svůj první monument. Poprvé se na pódium monumentální klasiky dostal druhý Oliver Naesen. Pro Kwiatkowského je to po dvou letech od vítězství další pódium na La Primaveře. 

Foto Sirotti