Jako každý rok se vše podstatné na Valonském šípu událo až v posledním kilometru závodu, ale nejdřív se rychle ohlédněme za počátečními 200 kilometry belgické klasiky. Do úniku se vydala skupina osmi závodníků ve složení: Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Alex Howes (EF Nippo), Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix) , Sander Armée (Qhubeka Assos), Maurits Lammertink (Intermarché - Wanty Gobert), Simone Velasco (Gazprom - RusVelo) a Julian Mertens (Sport Vlaanderen - Baloise). 

Jedním z domestiků, kteří v hlavním poli kontrolovali odstup skupiny uprchlíků, byl Josef Černý pracující pro Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step). Náskok první skupiny se v závěru závodu postupně snižoval a objevovaly se nepříliš úspěšné protiútoky z pelotonu. Důležitý okamžik závodu přišel 30 kilometrů před cílem, když se do pádu zapletl Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) a za pomoci svých kolegů se musel vracet do hlavního pole. 

Nejdéle v úniku vydržel Maurits Lammertink, ostatní uprchlíci byli postupně dostiženi. 11 kilometrů před cílem, v předposledním stoupání závodu Gueuses zaútočil Tim Wellens (Lotto Soudal), ale týmy favoritů si ho pohlídali a Belgičan se ani nedostal k Lammertinkovi. Nizozemec reprezentující barvy týmu Intermarché vydržel v sólovém úniku až do mety 1400 metrů před cílem. 

To už se všichni horcí favorité snažili dostat dopředu. Primož Roglič (Jumbo - Visma) si musel do popředí dojet sám, v balíku sice měl tři týmové kolegy, ale ti si hleděli svého. Ineos Grenadiers měl početné zastoupení v přední části pelotonu, drželi se zde Michal Kwiatkowski, Adam Yates a Richard Carapaz, ale lídr Tom Pidcock si dojížděl do čela až ve stoupání na Mur de Huy a zbytečně utrácel síly. 

Kwiatkowski držel tempo, za ním byli všichni favorité. Jako první se zvedl Primož Roglič a to dost brzo, více než 300 metrů před cílem. Nejrychleji zareagoval Pidcock, ale neměl už dost sil, naopak zrychlení Alaphilippa a Alejandra Valverdeho (Movistar) bylo mnohem dynamičtější. Valverde neudržel Alaphilippovo tempo, který se mocně dotahoval k Rogličovi. 50 metrů před cílem zabral ještě víc, prohnal se kolem překvapeného slovinského mistra a dojel si pro třetí vítězství během čtyř let. Roglič skončil druhý a třetí místo ubránil Valverde před Michaelem Woodsem (ISN). Pátý dojel Warren Barguil (Arkéa - Samsic) a šestý Pidcock. 

Roman Kreuziger (Gazprom - RusVelo) odpadl z pelotonu hned na začátku posledního výjezdu na Mur de Huy a dokončil na 47. místě se ztrátou 1:07.

V cíli druhý Primož Roglič byl se svým výkonem spokojen: "Julian byl dnes bezpochyby nejsilnější. Musím mu poblahopřát, zasloužil si vyhrát," pochválil francouzského soupeře. Roglič pravděpodobně zaútočil příliš brzo, už 350 metrů před cílem, získal však okmažitě výrazný náskok a málem mu to vyšlo až na pásku: "Jel jsem na čele a pomyslel jsem si, proč to nezkusit? Kdybych měl silnější nohy, vyhrál bych. Ale dnes tu byl někdo silnější. Byl to dobrý závod a jsem velmi spokojen se svou formou před Lutych - Bastogne - Lutych. Doufám, že se vrátím na pódium, ale uvidíme. Je to jiný závod a uvidí se, kdo bude mít v neděli nejsilnější nohy.“