Julian Alaphilippe loni zažil nejlepší sezónu kariéry. Vyhrál celkem 12 závodů, včetně klasik Valonský šíp a Clasica San Sebastian a dvou etap na Tour de France. Ale několik cílů mu přesto nevyšlo. Nezískal své první vítězství na monumentální klasice a zklamáním byl výsledek na Mistrovství světa. „Byla to dlouhá sezóna. Začal jsem v Kolumbii a skončil na Mistrovství světa. Výsledek tam byl zklamáním, byl jsem favorit a dojel až osmý. Už jsem neměl formu. Potřeboval jsem dlouhou přestávku, několik týdnů jsem byl úplně bez sportu. Opravdu jsem to potřeboval."

Julian Alaphilippe je tím, od koho se očekává převzetí pozice jedničky na ardenských klasikách a těžkých jednorázových a etapových závodů od Alejandra Valverdeho. To se zatím nestalo, Valverde zůstává jedničkou, vyhrál o dva závody a především se stal mistrem světa. Ale v Ardenách byl už Alaphilippe lepší a právě Ardeny jsou hlavním cílem francouzského klasikáře i letos.  

A zdá se, že letos by mohl být ještě silnější. Koncem ledna už má na kontě dvě vítězství. „Vždy je důležité začít sezónu dobře. Mám pár opravdu důležitých závodů v březnu v Itálii a myslím že tohle je dobrý způsob přípravy na Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Milán - Sanremo a všechny klasiky v Itálii. Jsem rád, že začínám tady v Jižní Americe a že jsem vyhrál tak brzo," řekl Alaphilippe už po prvním vítězství v druhé etapě San Juanu, kde startuje poprvé v kariéře.

Alaphilippe letos mírně upravil závodní program. Začal o něco dříve a po argentinském závodě se vrátí na Kolem Kolumbie, kde loni vyhrál jednu etapu. Místo Paříž - Nice, kde loni také zvítězil, ale v celkovém pořadí neuspěl, pojede už zmíněné Tirreno - Adriatico a předcházející Strade Bianche. Zejména toskánská jednorázovka, vedoucí po prašných cestách a přes prudké kopce, by mu měla vyhovovat: „Na začátku sezóny ještě nemusím nutně vyhrávat, i když jsem hodně ctižádostivý na každém závodě. Ale na závodech v Itálii už opravdu chci uspět."

Milán - Sanremo a Lutych - Bastogne - Lutych jsou dva jarní monumenty, které může Julian Alaphilippe vyhrát a které má v kalendáři jasně zvýrazněné. „Chtěl bych vyhrát monument, kdo ne? Udělám všechno pro to, abych to zvládl. Na Sanremu jsem už byl třetí a je to opravdu těžký závod. Ardeny jsou také důležitým cílem. Loni se mi konečně podařilo vyhrát Valonský šíp, teď doufám v úspěch na Lutychu," řekl Alaphilippe deníku Het Nieuwsblad.    

Zároveň se obává, že zopakovat úspěch z loňské sezóny nebude vůbec snadné: „Laťka je hodně vysoko a bude obtížné dosáhnout toho samého, co loni. Na druhou stranu bych se neměl dívat zpět. Letos se počítadlo vrátilo na nulu a je důležité hledět dopředu." 

Foto Sigfrid Eggers