Alberto Bettiol (EF Education First) zaútočil z čelní skupiny na úseku Oude Kwaremont, rychle získal velký náskok a nikdo ze slavných soupeřů mu nedokázal konkurovat. Bettiol najížděl na poslední helling Paterberg s náskokem 15 sekund a dokázal je udržet až na vrchol. Posledních 14 kilometrů po rovině zvládl s přehledem a s náskokem slavil životní úspěch. 

Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick-Step) odjel ze skupiny pronásledovatelů 2 kilometry před cílem a dojel si pro druhou příčku. Ve spurtu skupiny byl nejlepší Alexander Kristoff (UAE Emirates), čtvrtý dojel Mathieu van der Poel (Corendon - Circus) a pátý Nils Politt (Katusha Alpecin). 

Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) tentokrát na nejlepší nestačil. Odpadl ze skupiny favoritů už 28 kilometrů před cílem v asfaltovém stoupání za Kruisbergem. 

Bettiol byl nadšený a dojatý a na chvíli se i rozbrečel: "Nemůžu tomu uvěřit. Neveřím tomu, co jse udělal. Moje první vítězství... Nevěřím. Na Kwaremontu jsem se cítil dobře a Andreas Klier mi do vysílačky řekl: "Jestli můžeš, tak jeď." Zavřel jsem oči a jel. Nahoře jsem se ohlédl a měl jsem dobrý náskok. Na Paterbergu jsem moc neztratil a pak to bylo nejdelších 14 kilometrů mého života."

"Věděl jsem, že mi Sebastian Langeveld vzadu pomáhá, Sep Vanmarcke jel také skvěle. Takový šampión pro nás pracoval celý den. Bylo to prostě šílené. Dokázali jsem, že můžeme vyhrát Kolem Flander."  


Průběh závodu

Letošní průběh Kolem Flander nepatřil k nejdramatičtějším. Závodilo se velmi zdrženlivě a mezi cyklisty byly jen malé rozdíly. Mnozí favorité neuspěli a zklamali, především Zdeněk Štybar, ale nevýrazní byli i další jezdci Deceuninck - Quick-Step, také Greg Van Avermaet a Wout van Aert a další. O to více vynikl skvělý výkon Alberta Bettiola a celého týmu EF Education First. 

Do prvního úniku se dostala pouze čtveřice závodníků: Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis), Jesper Asselman (Roompot - Charles) a Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen). První důležitým okamžikem byl pád Nikiho Terpstry (Direct Energie) 160 kilometrů před cílem. Obhájce vítězství musel okamžitě vzdát a byl ošetřen v nemocnici. 

Až do hellingu Kappelmuur, 100 kilometrů před cílem, se nic nedělo. Zde se hlavní pole rozdělilo a ve druhé části zůstali Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step), Alexander Kristoff a další závodníci. 

Skupiny se spojily až na Kanariebergu, 73 kilometry před cílem. Závodníci se blížili k druhému průjezdu úsekem Oude Kwaremont, když se Mathieu van der Poel pokusil přeskočit obrubník, ale zlomil přední ráfek a následně v nízké rychlosti spadl. Ale zvedl se a pokračoval. Sám si musel dojet do čela závodu přes Kwaremont a Koppenberg, ale podařilo se mu to. 

Mezitím se do dalšího úniku dostali Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale) a Sep Vanmarcke (EF Education First). K nim se na Paterbergu připojil Kasper Asgreen a o několik kilometrů později také Dylan van Baarle (Sky). 

Ani na Taaienbergu se favorité o nic nepokoušeli. Z první skupiny odpadl Vandenbergh a ze čtveřice zbyla trojice. Další pokusy o útok z hlavní skupiny byly neúspěšné. Na Kruisbergu se opět nejelo nadoraz, až v následujícím asfaltovém stoupání zkusil roztrhat skupinu Van der Poel, po něm vyrazil Van Aert a následně zrychlil Jens Keukeleire (Lotto Soudal) a odnesl to Zdeněk Štybar. Českému cyklistovi došly síly a odpadl. 

Za čelní skupinou se vytvořila početná skupina favoritů, kde měl převahu tým EF Education First. Kromě Bettiola zde byl Sebastian Langeveld a z úniku se vrátil Sep Vanmarcke. Ten tvrdě pracoval a připravil ideální pozici pro Alberta Bettiola na Oude Kwaremont. Ital dostal od svého sportovního ředitele Andrease Kliera rozkaz zaútočit a úkol splnil dokonale.

Greg Van Avermaet se zkoušel udržet, ale marně, ani Oliver Naesen, ani velmi silní Alejandro Valverde (Movistar) a Mathieu van der Poel Bettiolovi nestačili. Vedoucí muž závodu najížděl na Paterberg s dobrým náskokem, navíc skupinu pronásledovatelů zpomalil Langeveld a Bettiol odstup udržel až na vrchol.

Van der Poel byl na Paterbergu druhý, za ním se drželi Van Avermaet a Naesen. Ostatní už měli problémy, ale závodníci se za Bettiolem opět spojili. Spolupráce zde samozřejmě nefungovala a Bettiol náskok navyšoval a dojel si pro životní triumf. 

2 kilometry před cílem nenápadně odjel Kasper Asgreen a vybojoval druhé místo. Alexander Kristoff měl nejrychlejší nohy ve spurtu a doplnil pódium. Van der Poel se po těžkém dni musel spokojit se čtvrtým místem. Nils Politt zaujal pátou příčkou, šestý dojel Michael Matthews (Sunweb), sedmý Oliver Naesen a osmý mistr světa Alejandro Valverde. V první osmičce tak dojeli hned čtyři debutanti, kromě Valverdeho také Asgreen, Van der Poel a Matthews. 

První desítku doplnili Tiesj Benoot (Lotto Soudal) a Greg Van Avermaet. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) skončil po nevýrazném výkonu na 11. místě. Zdeněk Štybar dokončil na 36. příčce se ztrátou 2:20.  

Foto Sirotti