Tým Movistar předvedl v závěru 167 kilometrů dlouhé vrchařské etapy ksvělý výkon a správnou taktiku. Miguel Angel Lopez rozjel tempo v posledních 1500 etapy a připravil pozici pro Alejandra Valverdeho. Tým Ineos Grenadiers opět chtěl vyzrát na soupeře nečekaným útokem, tentokrát se o něj pokusil Tao Geoghegan Hart. Angličan nastoupil z první pozice v čelní skupině, ale Sepp Kuss (Jumbo - Visma) a Valverde dávali pozor a vyrazili za Geogheganem Hartem. Valverde udržel ledový klid, vyvezl se za závodníkem Ineosu a zcela přesvědčivě dospurtoval na prvním místě. 

Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech) dokončil na sedmém místě v čase vítěze a posunul se do čela celkového pořadí. Lukas Pöstlberger (BORA - hansgrohe) odpadl z hlavního pole už ve stoupání Porte více než 20 kilometrů před cílem a po čtyřech dnech se rozloučil se žlutým dresem. 

Josef Černý opět v úniku 

Druhý den po sobě se do dlouhého úniku dostal Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step), ale stejně jako ve čtvrtek to skončilo neúspěšně. Velmi rychlý začátek etapy využili k úniku Černý, Lawson Craddock (EF Nippo), Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), Anthony Perez (Cofidis), Greg Van Avermaet (AG2R Citroen), Omer Goldstein (ISN), Arthur Pichot (Arkéa - Samsic), Matt Holmes (Lotto Soudal), Barnabas Peak (BikeExchange), Julien Bernard (Trek - Segafredo), Franck Bonnamour (BB Hotels - KTM), Martin Salmon (DSM) a Jan Bakelants (Intermarché - Wanty - Gobert).

Černý z čelní skupiny odpadl po zrychlení lepších vrchařů, ale odstup mezi skupinou a pelotonem byl pouze něco málo přes minutu a uprchlíci neměli moc velkou šanci vpředu přežít. V hlavním poli, ve stoupání Porte, 22 kilometry před cílem, odpadl žlutý Pöstlberger. Lawson Craddock mezitím zaútočil na čele závodu a osamostatnil se. V pelotonu převzal tempo celek Movistar, který chtěl vyhrát etapu. 

Craddock vyhrál vrchřskou prémii Porte a na čele najel i do cílového stoupání, které bylo rozděleno na dvě vrchařské prémie Frette a Le Sappey-en-Chartreuse. Prémii Frette 5,5 kilometru před cílem získal Craddock, ale už pouze s náskokem 13 sekund před pelotonem. Dostižen byl útočícím Louisem Meintjesem (Intermarché - Wanty - Gobert) 3 kilometry před cílem, ale ani Jihoafričan pelotonu neujel. Následoval útok Miguela Angela Lopeze, kterého pokryli soupeři.

129. vítězství

2,5 kilometru před cílem to zkusil David Gaudu (Groupama - FDJ). Jako první reagoval Geoghegan Hart, který se k Francouzovi dotáhl. 1800 metrů před cílem přišel protiútok Seppa Kusse, ale ostatní si dali pozor a nenechali ho uniknout. Poslední stovky metrů převzal taktovku Lopez, nastavil vysoké tempo a rozjel spurt. Jako první zaútočil Geoghegan Hart, ale Valverde měl dost sil, dostihl ho a s přehledem zvítězil. Angličan skončil druhý, Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) třetí, Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) čtvrtý a triumf Movistaru podtrhl pátý Enric Mas.

"Především chci poděkovat týmu. Hodně se pro mě nadřeli celý týden a dnes byli v závěru opět skvělí a vše pohlídali. Ineos Grenadiers jel tvrdě a Thomas nechal díru. Cítil jsem, že je čas vyrazit, ale držel jsem svoje tempo a dokázal jsem Geoghegana Harta předjet v posledních metrech. O víkendu pojedeme na Lopeze a Mase, jsou to skvělí vrchaři" říká Valverde, který naposledy vyhrál etapu na Dauphiné před 13 lety a před 12 lety ovládl celkové pořadí. Dnešní triumf je už 129. ve dvacet let trvající kariéře španělského cyklisty. "Že jsem stále mezi nejlepšími je úžasné," dodal.   

Dvacet jezdců mělo stejný čas, včetně Alexeje Lucenka, který se mohl konečně obléci do žlutého dresu. Před svým týmovým kolegou Ionem Izaggirem vede o 8 sekund, třetí Kelderman ztrácí 12 sekund. Geraint Thomas 13 sekund, stejně jako nejlepší mladý jezdec Ilan Van Wilder (DSM). 

"Byl to opravdu výjimečný a těžký den. Byl to velký boj o dres a etapu. Ale zítra to bude asi ještě těžší. Jsem rád, že mám dres a zítra musím opět bojovat v ještě delších stoupáních. Pokusím se jet na celkové pořadí," prozradil Lucenko své velké ambice.