Startovalo se téměř z úrovně moře a po 80 km se cyklisté ocitli nad tisíci metry. Odtud klesli zase skoro až k moři, aby se opět stočili do vnitrozemí přes 11km kopec. Z vrcholu sjeli znovu k pobřeží a po něm směřovali do cílového města, kde je čekalo téměř 4km cílové stoupání. Tohle nemohli těžší typy, potažmo sprinteři přežít v hlavním poli.

Zprvu se vytvořil únik 8 cyklistů z týmů druhé a třetí garnitury. Ten se začal rozpadat při stoupání na 11km kopec. Jediný, kdo přežil na čele a získal prémiové body, byl King z Rally, čímž se dostal do čela soutěže vrchařů. Na sjetí úniku měl v kopci hlavní podíl Portoričan Gonzáles, kterého v této fázi vyčlenil na práci Movistar. Aktivně si počínali ale i cyklisté Trek-Segafredo.

Ve sjezdu z prémie se srovnali na čele zhruba 60členné první skupiny, v níž už chyběl se ztrátou 8 minut průběžný lídr Molano, cyklisté Movistaru a měli výrazný zájem získat i rychlostní prémii, která se nacházela nedlouho po sjezdu. Pokusili se jim to zkomplikovat konkurenti z UAE, ale Movistar to nemínil připustit, takže dosáhl toho, co chtěl: prémií projel jako první Valverde.

V následné rovinaté pasáži to na sebe vzal kompletně Movistar v 6 lidech, za nimiž byla srovnána pětice Treku, následovali 4 lidé UAE a za nimi 5 borců DSM. Všichni spoléhali na svá želízka v ohni: Valverdeho, Nibaliho, McNultyho a Bardeta.

6 km před cílem začal ostrý boj o čelní pozice, ale Movistar stůj co stůj chtěl přijet k úpatí závěrečného stoupání na čele. To se mu podařilo a tím jeho ambice zdaleka nekončily. Měli k dispozici stále dost lidí s odpovídající výkonností, že i když se pár lidí z Treku, UAE a Gazpromu pokusilo nastupovat, vždy tu byl někdo, kdo udával tempo na čele po Valverdeho. A ani ten v závěrečném finiši nezaváhal a úspěšně dokonal dokonalé dílo celého španělského týmu.

Stejný čas jako Alejandro získalo dalších 14 závodníků včetně Bardeta, McNultyho i Nibaliho. Všichni tři jmenovaní měli mezi první patnáctkou po jednom dalším týmovém kolegovi. Dva muže tu měl také Gazprom i Androni, které se díky Restrepovi dostalo na třetí příčku v etapě za druhým v pořadí Covim z UAE. Ten se tímhle počinem dostal do čela klasifikace závodníků do 23 let. Zelený dres nejlepšího v bodovací soutěži udržel vítěz dvou úvodních etap Molano (UAE).

Roman Kreuziger byl klasifikován na 62. místě se ztrátou převyšující 11 minut.