Dozvuky včerejší etapy

Sergio Higuita, vítěz etapy: „Měl jsem potíže udržet se v čelní skupině. Mám potíže se sennou rýmou, stejně jako při Okolo Baskicka. Špatně se mi dýchalo. Udržel jsem se silou vůle. Máme tady velmi silný tým. Aleksandr (Vlasov) je velmi silný i ve sprintech. Doufejme, že zítra vyhraje celkovou klasifikaci tím, že zvládne dobře časovku.“

Etapa 5.: Aigle - Villars

Během 15,84 km bylo nutno dostat se z 383 do 1261 metrů nad mořem. Rozdíl 878 metrů. A to se skutečně začalo stoupat až přibližně od 5. kilometru. Tudíž v průměru 8 % sklon v průběhu 11 km. To už byla pořádná porce.

Dennis (Jumbo-Visma) nastupoval do časovky, která je jeho parádní disciplínou, ovšem nemusí vést do kopce a zvláště pak ne takto extrémního, s náskokem +0:15 na Ayusa (UAE), +0:18 na Vlasova (Bora-hansgrohe), +0:25 na O´Connora (AG2R Citroën), +0:30 na Luka Plappa (Ineos), +0:32 na Gino Mädera (Bahrain) atd.

Nasadí mimořádná motivace Dennisovi křídla a zvládne to? Potvrdí se, že nejlepší kurz měl oprávněně Vlasov? Jezdil tu dosud Ayuso zdánlivě nenápadně, aby dnes explodoval? To byly některé otázky, které si bylo možno klást před startem závěrečného dílu 75. ročníku Tour de Romandie, závodu nejvyšší kategorie UCI.

Jak to dopadlo

Na Rohana Dennise to bylo opravdu příliš náročné a po časovce se propadl na konečné 8. místo. Naopak Vlasov potvrdil svou aktuální skvělou výkonnost a dá se říci, že suverénně ovládl časovku i celý etapák. Na stupně vítězů celkového pořadí se v časovce probojovali Gino Mäder a Simon Geschke. Naopak Juan Ayuso o stupně vítězů přišel, když se sesunul na konečné 4. místo, ale alespoň si zachoval vítězství v soutěži mladíků.

Bodovací soutěž vyhrál Ethan Hayter (Ineos), nejlepším vrchařem se stal Toms Skujinš (Trek-Segafredo), nejúspěšnějším týmem byl Jumbo-Visma.