Jestliže Peter Sagan, vítěz třetí etapy, čekal na další vítězství v závodě z kalendáře UCI 268 dnů, pak vítěz včerejší čtvrté etapy Daryl Impey se dočkal po téměř 2,5 letech: „Byl to náročný den. Konkurence, všichni ti mladí kluci jsou v dnešní době tak dobří. Po mé loňské nevydařené sezóně jsem moc nevěřil, že bych tady mohl uspět až takto. Byla to obtížná cesta vrátit se, ale zvládl jsem to díky podpoře týmu a mé rodiny. Proto mám z dnešního vítězství velkou radost,“ řekl 37letý Jihoafričan.

V posledním stoupání jsem se cítil opravdu dobře. Pak jsem si vybral dobrou pozici ve vlaku za kluky EF Education-EasyPost. Jenže pak mě zavřeli a vypadalo to, že jsem bez šance. Naštěstí se nalevo otevřela mezera a já do toho šel. Už už jsem chtěl slavit, ale pak jsem uviděl modrý dres BikeExchange, takže jsem věděl, že musím pokračovat až na pásku a i tak jsem si nebyl hned jistý. Je fantastické zakončit to takhle!"

Dnes byla na programu etapa z Ambri do Novazzano, měřila 190 km a v jejím rámci bylo nutno nastoupat 2600 metrů. Během úvodních 60 km se klesalo z tisíce do dvou set metrů. Pak přišla na řadu 6 km vrchařská prémie. Po ní dalších 50 km profilově snadných. Teprve pak přišlo to podstatné. Tři cílové okruhy, v každém tři poměrně prudká stoupání od 1 do 2,5 km a i do cíle 2 km kopec. To vše při teplotě až 31°C.

Na startu chyběl kompletní tým Jumbo-Visma. Důvod je zřejmý: "Covid-19 se znovu vplížil do týmu. V zájmu zdraví jezdců a personálu a pro ochranu pelotonu a závodu považuje lékařské a sportovní vedení nizozemské formace za nejmoudřejší rozhodnutí odstoupit ze švýcarského etapového závodu," uvedl Jumbo-Visma ve svém prohlášení. Chyběli i dva cyklisté Bahrain-Victorious Gino Mäder a Hermann Pernsteiner, oba kvůli nočním žaludečním potížím a následné značné dehydrataci. A také Adam Yates testovaný pozitivně na Covid-19. Pozitivní výsledky antigenního testu měli i tři jezdci DSM Kragh Andersen, Cees Bol a Casper Pedersen, takže ani oni do etapy neodstartovali. 

Už 3 km po startu se od pelotonu odlepila pětice, v níž byli tři Švýcaři Silvan Dilier (Alpecin-Fenix), Johan Jacobs (Movistar) a Claudio Imhof (Švýcarsko) a s nimi Francouz Anthony Turgis (TotalEnergies) a Dán Alexander Kamp (Trek-Segafredo). Při nájezdu do první vrchařské prémie měli náskok k 8 minutám. Ovšem nejlépe postaveným mužem v průběžné klasifikaci byl z uprchlíků Silvan Dilier, jehož ztráta činila přes 13 minut. 

Jakmile se najelo do stoupání cílového okruhu, z nichž jedno v závěru překročilo 21% sklon, odpadli z čelní skupiny Imhof a Jacobs. Brzy na to je následoval i Turgis. Co bylo důležitější, k selekci docházelo i v hlavní skupině a jedním z těch, kdo nestačili, byl i ve žlutém triku jedoucí Stephen Williams a propadl se hluboko dozadu. Že by následek podobných potíží, jaké vyřadily jeho kolegy z týmu Bahrainu ze závodu?

37 km před cílem došlo i Kampovi. Za ním 1,5 minuty vedli už sice zredukovanou, ale stále dost početnou hlavní skupinu čtyři jezdci Ineosu: Van Baarle, Martínez, Pidcock a Thomas. Pomalu dojížděli Diliera a občas někoho odpojili. 21 km před cílem i Evenepoela! Ještě než 15 km před cílem dojela hlavní skupina, vedená v těchto momentech jezdci Israele, aktuálního švýcarského šampiona, byl Evenepoel i díky pomoci dvou svých kolegů zase zpátky. Momentální problém nebo labutí píseň? 

12 km před cílem bylo vepředu už jen 35 cyklistů. Předposlední nejtěžší kopec, Kanaďan Houle táhnul ze špice Fuglsanga (Israel) a vzadu se opět odpadalo. Včetně Evenepoela! Pár set metrů pod vrcholem zrychlil Fuglsang a odpojil osm lidí. Díky Schachmannovi (Bora) se pokračovalo i ve sjezdu. Německého šampiona dojel Pidcock, ale odmítl spolupracovat. To samé předvedl o chvíli později za Grosschartnerem (Bora). Vše pro Thomase. 

4 km před cílem na krátké rovině nenápadně poodjel Fuglsang a nikdo nereagoval? S několika vteřinami najel do cílového stoupání před trojicí Vlasov (Bora), Thomas a Powless (EF Education). Díky Vlasovovi Dána dojeli a začalo se taktizovat. Takže se zezadu blížili další lidé. Dojel však pouze Schachmann a jako první 500 metrů před cílem atakoval. U něj zase "Vše pro Vlasova". A ten také úspěšně zareagoval na kontra atak Fuglsanga a uhájil těsné vítězství před Powlessem.

Dnes tedy ke změnám došlo. I když "jen" v nejdůležitější soutěži. Do žlutého jde Aleksandr Vlasov. Fuglsang poskočil z 8. na 2. místo. Třetí zůstal Thomas. Jestli tu někdo opravdu exceluje, pak je to Bora-hansgrohe. Nejenže získali žlutý dres, ale na 6. místě je Higuita, na 8. Grosschartner a na 11. Schachmann. A to ještě kdyby Schachmann neztratil ve třetí etapě po pádu 4 km před cílem, zaostával by po dnešku za Vlasovem o 8 sekund.

"Etapa byal velmi těžká, zvláště její závěr. Navíc bylo velké vedro. Tým odvedl výbornou práci. Cítil jsem se dobře. V závěru mi velmi pomohl Maximilian Schachmann. Doufám, že udržím žlutý dres až do konce závodu," řekl v pozávodním rozhovoru vítěz etapy a nový lídr závodu.